A nyers ételekben található antioxidánsok nagyban hozzájárulnak a jó egészséghez

A nyers táplálékokban természetesen meglévő anyagok legyőzik a szervezetben szabadon kószáló szabad gyököket, amelyek kárt okoznak a sejtekben és egy sor betegséget váltanak ki.

A szabad gyökök az anyagcserével jutnak a véráramba, amikor a táplálékot a test sejtjei energiává alakítják. A baj abból adódik, ha túl sok szabad gyök jut a belső antioxidánsokra, amelyeknek azt szabályozniuk kellene. Igy a szabad gyökök ellenséggé válnak, számos súlyos betegséget, korai öregedést okoznak.

Normál esetben valamennyien rendelkezünk „védőernyővel”, ezek az antioxidánsok. A nyers táplálékon alapuló étrend bőséges napi ellátást biztosít belőlük a szervezetnek. Az antioxidánsok közül leghasznosabbak a karotinfélék, melyek megtalálhatók a sárgarépában, csírákban, barackban, csicsókában, spenótban, zellerben, sütőtökben, pirospaprikában, paradicsomban, narancsban és a kelkáposztában.

Káposzta hal Hegyes kápi

A nyers táplálékon alapuló étrend bőséges napi ellátást biztosít a szervezetnek az antioxidánsokból, melyek legyőzik a szervezetben szabadon kószáló szabad gyököket, amelyek megbetegítenek, korai öregedést okoznak. Az antioxidáns-család legnagyobb erejű tagjai a gombaölő flavonoidok. Hússzor erősebbek a C-vitaminnál és ötvenszer hatékonyabbak az E-vitaminnál. Védelmet nyújtanak a rák és a szívbetegségek ellen. A legjobb forrásai a hagyma, a paprika, borsmenta, fodormenta és a bazsalikom.

A C-vitamin antioxidáns aszkorbinsavat tartalmaz. Késlelteti a Parkinson-kór megjelenését, csökkenti az artériák elmeszesédét, segít a szürkehályog kialakulásának megakadályozásában. Megtalálható a citrus-félékben, csírákban, leveles zöldségekben, a kiwiben és a káposztában.

forrás: edosszie.hu