Csalán: az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk 1.rész

A növény minden része – gyökere, szára, levele, és virága is gyógyhatású. A nagy csalán az egyik legjobb vértisztító és kiváló fájdalomcsillapító gyógynövényünk.

Felhasználási módjainak se szeri, se száma, ebből gyűjtöttünk most össze egy csokorra valót. Több közmondás, szólás is alátámasztja, hogy a csalán annak ellenére, hogy a népgyógyászat régóta használja, mostoha sorsú a hazai gyógynövények között: Ócska csalán-zsákból vadonatúj kitlit: rossz anyagból nem lehet finom kelmét készíteni.–Csalánba nem üt a mennykő: hitvány emberrel nem szokott szerencsétlenség történni. Olyan, mint aki csalánra vizelt: feltűnően komor, mérges. Csalán és bürök jó pajtások: hitvány embernek hitvány a barátja.A szólások is tükrözik, hogy a csalánt általában kellemetlen, nem kívánatos növénynek tartják. Pedig ez a „hitvány” gyom jelzi, hogy a talaj nitrogénban gazdag, így a biokertész első számú segítőtársa.A civilizációs ártalmaktól szenvedő emberek számára vértisztító, méregtelenítő hatóanyagokat tartalmaz. A nagycsalán (Urtica dioica) a csalánfélék családjába tartozik, melynek 30 faját ismerjük különböző élőhelyeken. Az ország területén mindenhol előfordul ez a kétlaki, évelő növény. Az egész felülete mirigyszőrökkel fedett, melyek égető, viszkető bőrpírt okoznak, ha megérintjük. A csalánnak a leveleit és a gyökérzetét érdemes gyűjteni. A szárból kizárólag a csúcsi, körülbelül 5 centiméternyi lágy rész kerülhet bele a keverékbe. A begyűjtött csalánt érdemes több vízben megmosni a por és a levéltetvek eltávolítása érdekében. A levél és leveles hajtás beszáradási aránya 5:1, ugyanez gyökérzet esetén 3:1. A gyökerek gyűjtésekor leverjük róluk a földet, eltávolítjuk a szárat, megmossuk, majd gyakran forgatva szárítjuk.

tavaszicsalan

Régen a szárát is hasznosították: a kenderhez hasonlóan áztatva csont fehér rostot kaptak, amit szövésre lehetett felhasználni. Az első világháború alatt alsó, és felső ruházatot is készítettek belőle. A levéldrog glikozidokat (urticol, urticolin), csersavat, a mirigyszőrök hangyasavat, ecetsavat, hisztamint tartalmaznak. Jelentős még B, és C-vitamin tartalma, rengeteg klorofillt, ásványi sókat, vasat tartalmaz. Glükokininje csökkenti a vércukorszintet. Ipari méretekben a csalán levelét klorofill előállítására használják fel. A begyűjtött csalán jelentős részét gyógyteaként hozzák forgalomba. Alkalmazási területei: cukorbaj, csalánkiütés, hólyaghurut, reuma, köszvény, magas vérnyomás, gyomor- és bélhurut, bőrkiütések, vesehomok ellen, vértisztító, vizelethajtó, köhögéscsillapító, általános erősítő, vérszegénység, sápadtság, aranyér, tüdőbaj eseten, valamint tejfakasztásra, stb. használható. Külsőleg bőrkiütések borogatására, aranyeres ülőfürdőként, hajhullás, korpásodás, zsírosodás ellen öblítőként, torokgyulladás esetén gargarizálóként használják. Reumás bántalmak gyógyítására a fájó végtagokat friss csalánhajtásokkal megcsapkodják. Korpával és kukoricadarával keverve csibék, malacok számára kitűnő indító táplálék. Az áztatott, vagy forrázott csalánlevél szűrt levével permetez a biokertész levéltetvek ellen, és nyomelem pótlására. Az erjesztett csalánlé pedig kitűnő hígtrágya. A nem kívánt szaghatásokat zeolittal lehet csökkenteni, melynek a nyomelem pótlásban is szerepe van. A klorofillt, mint ártalmatlan színezőanyagot a likőr-, üdítőital-, édesség-, gyógyszer-, élelmiszer-, fa-, papíripar is felhasználja. A csalán gyökérzetét ősszel és tavasszal gyűjtik. Főzetét belsőleg bélhurut ellen fogyasztják, de reuma elleni fürdőket is készítenek vele. Külsőleg hajhullás, korpásodás elleni szerek alkotója. A tótok tüdővész elleni házi szerek volt: kosborgumóval, veronikával, tüdőfűvel, zilizgyökérrel, erdei szamóca levelével, vöröshagymával először főzve, majd sütve, mézzel leöntve.
csalán

Gyógyhatású alapreceptek

Tea

2,5 dl forró vízbe tegyünk egy teáskanálnyi csalánt, 4 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük. Javíthatjuk ízét édesköménnyel. 3-4 hetes teakúra a körömgombásodás és ekcéma ellen is javasolt. Alkalmazható fejfájás, migrén és allergia esetén is. Reggel éhgyomorra egy, napközben 1-2 csészényi tea fogyasztása javasolt.

csalán2

Lábfürdő

Csalángyökérből, szárból és friss levélből vegyünk 3 maréknyit, ezt áztassuk másnapig 6,5 liter vízben. Ekkor felforraljuk, és még melegen alkalmazzuk is. Szűrni nem kell, és esetleg a következő napon még egyszer felhasználhatjuk, többször már nem ajánlatos, inkább készítsünk új fürdővizet.

Csalán hajecet

100 gramm apróra vagdalt csalánlevelet fél liter vízzel, és ugyanennyi 10%-os ecettel fél óráig főzzük, majd leszűrjük. Este lefekvéskor a szerbe mártott vattával bedörzsöljük a fejbőrt. Hetente egyszeri hajmosás után a fejbőrt nem avasodó krémmel kell bekenni.

Bél- és gyomorfekély elleni kúra

Csalánlevél, burgonyagumó, káposzta vagy spenót turmixban frissen kinyert levét fogyasszuk el étkezés előtt egy kupicával. 1 kg nyersanyagból 2,5 -4 dl lé nyerhető. Egy adag lé 100 gramm alapanyagból lesz.