Gyümölcsök, mint “csodaszerek”

A különféle gyümölcsök fogyasztása jótékony hatással van életünkre, közérzetünkre, vízháztartásunkra és emésztésünkre egyaránt.

Egyél egy almát és megvan a fogmosás

Ez igaz, hiszen az almában lévő savak hasonlóképpen oldják le a lepedéket, mint a fogkrém, de azért a napi fogmosás se maradjon el.

A gyümölcscukor

A gyümölcscukor jóval lassabban szívódik fel, mint a finomított répacukor (ami nem is természetes). Tehát ha nassolni akarsz, jobban jársz egy finom gyümölccsel, mint valami cukros édességgel. Az ételek és italok ízesítése is jóval kíméletesebb szervezetünkre, ha nem kristálycukorral (porcukorral), vagy édesítőszerrel, hanem gyümölcscukorral (szőlőcukorral, esetleg mézzel) tesszük.

Kézkrém helyett

A gyümölcsök és zöldségek nedvességtartalma a bőrünkre is jótékony hatással van. Mint tudjuk, a víz szárazzá teszi a bőrt, a citrom héjával való bedörzsölés viszont hosszan tartóan hidratálja a kezet, sokkal hatékonyabb, mint bármelyik kézkrém.

Gyümölcs-zöldség pakolás

A szőlő, vagy uborka kisimulttá, hidratálttá teszi arcbőrünket, elegendő a felezett szőlőszemeket, vagy uborkaszeleteket ráfektetni az arcra, szemre és tíz percig nyugodtan lazítani.

Az emésztés javítása

Aki emésztési zavarokkal küzd, fogyasszon több almát, és más gyümölcsöt. Az alma és banán egyaránt jó a híg széklet normalizálására, illetve a székrekedés oldására is.

Természetes vitaminforrás

A mai rohanó világban elengedhetetlen a megfelelő vitamin és tápanyag bevitel, aminek a kézenfekvő formája a gyümölcsök fogyasztása. Persze a mai szupermarket-beli gyümölcsök csak a töredékét tartalmazzák vitaminokból és ásványi anyagokból, mint egy farmon termesztett gyümölcs, de még mindig jobb, mint különféle fene tudja mit tartalmazó tablettákkal (és hordozó anyagokkal) tömni magunkat.

Teák és más szárítmányok

A gyümölcsök aszalva is fogyaszthatók, így raktározhatjuk el ínségesebb téli időszakra a nyár ízeit és ásványi anyagait. A gyümölcsteák kiváló ízvilágú kiegészítői mindennapjainknak. Gyülölcsöt aszalni, vagy gyümölcsteát szárítani magunk is tudunk, pl. csipkebogyóból.

Konklúzió

Természetesen  a gyümölcs sem helyettesíti sem az orvost, sem a mozgást, megfelelő testmozgással kiegészítve, és a túlzott fogyasztást is elkerülve kiváló napi társaink lehetnek a gyümölcsök és zöldségek.