Gyurta Dániel edzője: Három hónapja egy pohár sört sem ittam.

Az olimpiai bajnok és háromszoros világbajnok Gyurta Dánielnek minden valószínűség szerint csak jövő szerdán és csütörtökön lesz jelenése az idei országos bajnokságon, csupán addig, amíg végez Győrben a 200 méteres mellúszás előfutamával és középdöntőjével, majd másnap a sikerszáma döntőjében is igazolja a papírformát. Ott lesz mellette Széles Sándor, a londoni aranyérmes munkáját irányító edzői csapat vezére is, amit a vele történtek ismeretében nem lehet a világ legtermészetesebb dolgának, vagy éppen magától értetődő cselekedetnek tekinteni.

Széles életmódot váltott (Fotó: NS-archív)

„Jelentem a kétkedőknek és a sajnálkozóknak, hogy talpra álltam, és remélem, az is jó hír, hogy talpon is fogok maradni. Egy ideig tényleg rosszul állt a szénám, sőt, tíz orvos közül kilenc valóban lemondóan nyilatkozott az állapotomról, de szerencsére akadt egy tizedik, aki a hónom alá nyúlt és meggyógyított. Dr. Pusztay Margitról van szó, a Szent János Kórház gasztroenterológiai osztályának adjunktusától. Életvitelt kellett változtatnom, diétába kezdenem és leadnom úgy tíz kilót. Magánügy, mégsem titkolom: három hónapja egy pohár sör sem ment le a torkomon. Minden bajával és gondjával együtt szeretem az életet, örülök annak, hogy van egy mellettem kitartó élettársam, és még legalább két olimpián, Rióban és Tokióban is szeretnék ott lenni” – mondta a jövőre 60 éves Széles Sándor a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

„Tizenhét éve dolgozom együtt Gyurta Danival és még sok versenyzőtársával, és soha nem titkoltam, hogy van két remek és nagy elismerésnek örvendő segítőtársam is: Kovácshegyi Ferenc és Virth Balázs. Most és a nehezebb időkben is sok terhet vettek és vesznek le a vállamról, az edzéstervek megírása, az alapok lerakása azonban mindig az én reszortom volt.”

Széchy Tamás egykori versenyzője, majd később egyik adjutánsa akkor került a reflektorfénybe, amikor Gyurta Dániel még csak 15 évesen a 200 méteres mellúszásban – a világcsúcstartó amerikai Hansent megelőzve, illetve a japán Kitadzsimát megszorítva – olimpiai ezüstérmes lett. Azóta mind a kettőjükkel sok minden történt, Széles olykor a legélesebb kritikák kereszttűzébe is került.

„Jól vagyok, nincs baj a vérnyomásommal – ugye a százhat per ötven nem is olyan rossz? –, a pulzusom sem rohangál állandóan le- és felfelé, egyre jobban érzem magam a bőrömben. Végigcsináltam a srácokkal a hódmezővásárhelyi edzőtábort, és a bajnokság után ugyanott fogom folytatni a munkámat, egészen a világbajnokságig. Akkor viszont azt is szeretném bejelenti, hogy Kazanyba is elutazom, le is foglalták már a saját szobámat.”

Útitervére azért is térhetett ki a mesteredző, mert szerinte sokan bolhából csináltak elefántot, amikor az idei év elején orvosi tanácsra nem kísérte el Gyurtát és a többi versenyzőjét az amerikai edzőtáborba.

Nem titkolja: azokkal a – szerinte nem túl gyakori – kicsapongásokkal végleg fel kellett hagynia, amelyek 20-30 éves korában nem jelentettek problémát a számára. Később ez már nem volt mindig így, azt viszont senki sem vethette a szemére, hogy az edzésekről hiányzik, vagy a munkaképessége hanyatlani kezdett volna.

„Nem csodaszerekre volt szükségem, vagy szanatóriumi kezelésre, hanem az életmódom kiegyenesítésére. Ezzel lassan rendbe is lennék, de annak is örülhetek, hogy Dani a negyedik világbajnoki győzelmét célozhatja meg Kazanyban, Gergő, az öccse pedig – akiben mindig is én magam bíztam a legjobban – az ezerötszáz gyorson és a hosszútávúszásban is egyre csak felfelé tart. Nehéz, de nagyon eredményes évekre tekinthetek vissza. Úgy néz ki, hogy terveznem is bátran szabad.”

forrás: nemzetisport.hu