Halálra ítélték a bostoni robbantót

Halálra ítélték Dzsohar Carnajevet, a bostoni robbantásért felelős testvérpár életben maradt tagját pénteken. Az elítélt ügyvédjei várhatóan fellebbezni fognak az ítélet ellen. A két évvel ezelőtti robbantásban hárman haltak meg, köztük egy 8 éves kisfiú. Menekülés közben egy rendőrt is agyonlőttek a fivérek.

A bostoni bíróság esküdtszékének mind a 12 tagja arra szavazott, hogy a 21 éves Dzsohar Carnajev haljon meg – számolt be róla több hírforrás is. Az egyhangú döntés kellett is a halálos ítélethez.

Carnajev ügyvédjei, akik a per folyamán a letöltendő életfogytiglani szabadságvesztés mellett érveltek, várhatóan fellebbezni fognak.

A Boston Globe szerint az esküdtszék 7 nőből és 5 férfiból állt. Carnajevet 17 vádpontban találták bűnösnek, amivel összességében kiérdemelte a halálbüntetést az esküdtek szerint. Az esküdtszék 14 és fél órán át tanácskozott a döntés előtt.

Szerdai záróbeszédében a vád halálbüntetést, a védelem pedig letöltendő életfogytiglani szabadságvesztést kért Carnajevre, akit korábban bűnösnek találtak a Massachusetts székhelyén két évvel ezelőtt, a maratoni futóverseny közönsége és részvevői elleni robbantásos merénylet elkövetésében.

Ezzel a fotóval kereste Carnajevet az FBI

Fotó: AFP / FBI

A 2013. április 15-i bostoni kettős robbantásban hárman – köztük egy 8 éves kisfiú – életüket vesztették, 264-en pedig megsebesültek. A merényletet Dzsohar bátyjával, Tamerlan Carnajevvel követte el, aki később a rendőrséggel vívott tűzharcban életét vesztette. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet amerikai területen 2001. szeptember 11. után elkövettek

A fivérek a robbantás után néhány nappal egy rendőrt is agyonlőttek.

“Nem szeretek ártatlan embereket ölni, de ebben az esetben ez megengedett, mert Amerikát meg kell büntetni” – idézte záróbeszédében Steven Mellin helyettes szövetségi ügyész Carnajev szavait, amelyeket a vádlott nem sokkal az elfogása előtt jegyzett fel, egy motorcsónakban rejtőzködve.

Az ügyész szerint Carnajev meggyőződéses terrorista, aki politikai álláspontjának megjelenítése érdekében gyilkolt válogatás nélkül.

forrás : hvg.hu