Hátizsákba gyűjtik a tehénfingot!

Őrült ötlettel kísérleteznek Argentína kutatóintézetének farmján.
Tisztítják és sűrítik a bélgázt, ami az állatoknak állítólag nem fáj!

A szerves hulladék hasznos is lehet, például Magyarországon állattartó telepekről származó trágyát és az élelmiszeripar rothadó hulladékát hasznosítják az ország legnagyobb biogázüzemében Szarvason.
Na de így???

tehen

Argentínában azzal kísérleteznek, hogy a mezőgazdaság klímaváltozási szempontjából legkockázatosabb szennyezését, a metángázt hasznosítsák. Körülbelül egymilliárd tehén él a Földön, az állomány nagyjából 500 millió köbméter metánt termel naponta, mivel előgyomrukban megerjed a növényi táplálék, ezáltal metán, szén-dioxid és hidrogén keletkezik. A metánnal a fő probléma az, hogy huszonnégyszer inkább üvegházhatású, mint a szén-dioxid.

 

Az argentin kormány mezőgazdasági kutatóintézete, az INTA szerint a megoldás egy speciális hátizsák,  amelybe fel lehet fogni a környezeti szempontból káros, de energetikailag értékes gázt.

A folyamatban egy kanült helyeznek el a tehén bendőjében, majd a gázokat egy csövön az állat hátára helyezett könnyű, felfújható zsákba vezetik. A zsákban naponta összesen 1200 liter különféle bélgáz gyűlik össze. Ebből a laboratóriumban 250-300 liter (0,25-0,3 köbméter) metánt tudnak kinyerni.

Forrás: intainforma