Így készíts máriatövisből teát

Tarkabogáncsnak is nevezik, a fészkes-virágzatúak családjába tartozó, egyéves növény.

ASilybum marianumEurópa mediterrán vidékein őshonos, de gyomnövényként Ausztráliában és Dél-Amerikában is előfordul. Meleg éghajlatú területen kétéves növényként él. Hazánkban is könnyen termeszthető, napfényigényes, melegkedvelő, szárazságtűrő faj.

1-2 méter magas szára elágazó, alján tőlevélrózsa található. Levelei fénylők, a levéllemez márványozott, fehéren pöttyös. Tő és szárlevelei ülők. Virága a szárak csúcsán áll, melyek bíbor-lila, ritkán fehér, júniustól augusztusig virágzik. Termése bóbitás kaszat, szél által könnyen terjed, a maggal szorosan összeforrt, augusztus végén érik be.

Az érett, bóbiták nélküli termést gyűjtik júniustól augusztusig.

Kémiai alkotórészek: zsíros olaj, szilimarin, fitoszterolok, tokoferol, fehérje, nyálka.

Antioxidáns, méregtelenítő, sejtregeneráló, májvédő hatással bír. A szilimarin a májkárosító anyagokat közömbösíti, fokozza a májsejtekben az RNS és fehérjeszintézist.

Tipp!

Teáját naponta 2-3 alkalommal étkezés előtt fogyasztják. 1 kávéskanál drogot 2,5 dl vízben kb. 5 percig főznek, majd ugyanennyi állás után szűrik.
A magból őrleményt készítenek, amelyet mézzel elegyítenek. Naponta 2-3 alkalommal 1 kávéskanálnyi bő folyadékkel fogyasztható.

Máriatövis olaj formájában is kapható, amiből naponta 1×1 kávéskanálnyit javasolnak reggeli előtt elfogyasztani. Erősebb hatású, mint a főzet, mivel a szilimarin vízben rosszul oldódik. Májproblémák, epebántalmak, nyombélfekély esetén rendszeres fogyasztása javasolt, a panaszok megszűnéséig, de allergiás betegségek ellen is hatásos szer.

Forrás : http://www.szepzold.hu

Forrás