Inni márpedig kell

Na nem mindegy mit, most nem borra, vagy más szeszes italra gondoltunk, hanem vízre, vagy olyan folyadékra, amelyek a legkönnyebben felbonthatók vízre és egyebekre (pl. ízesítés nélküli tea).

Nehogy azt gondold, hogy inni csak nyáron kell, télen is gondok származhatnak a kevés folyadékbevitel miatt. Ráadásul sokan azt hiszik, hogy gyümölcslével, gyümölcsökkel, kávéval, teával, tejjel, levessel helyettesíthetik a vizet. Ez részben így is van, ám ezekben olyan pluszok vannak, amikkel másképpen is számolni kell: szénhidrátok, zsírok, rostok, só.

Tehát a legjobb, ha a folyadékbevitel legnagyobb részét a víz teszi ki.

Mikor kell több folyadék (legalább 3-4 liter, és lehetőleg víz)?

 • amikor intenzíven mozogsz (tehát ha télen mozogsz, akkor télen is)
 • ha az átlagnál nagyobb a testsúlyod (most nem a túlsúlyra gondolunk elsősorban)
 • ha hosszú ideig magasabb hőmérsékletű helyen tartózkodsz (pl. a napon, vagy szaunában, szoláriumban)
 • menstruációs időszakban

Ha nem mozogsz sokat, tehát pl. ülőmunkát végzel, nem tartózkodsz sokáig a napon, akkor is napi 7-9 pohár (2,5 deciliterrel számolva poharanként) víz fogyasztása szükséges.

Mi jelzi azt, hogy nem iszol elég folyadékot?

 • kiszárad a szád (és az ajakbalzsam sem ér semmit)
 • szárazabb, sérülékenyebb a bőröd (és a szuper testápoló sem segít)
 • többször megfájdul a fejed (és hiába a fejfájáscsillapító)
 • nehezebben koncentrálsz (és hiába iszol kávét)
 • fáradékony vagy (és hiába alszol eleget)
 • indokolatlan éhséged támad (nem kell mindjárt kezdődő cukorbetegségre gondolni, lehet, hogy csak nem iszol eleget)
 • emésztési problémák (hiszen nincs elég kitöltőanyag, azaz víz, hogy a szükségtelen dolgok távozhassanak)

Bármelyik áll is fenn, esetleg több is egyszerre, lehet, hogy csak kevés folyadékot veszel magadhoz. Persze nem fog egyik napról a másikra a dolog helyreállni, de próbáld csak meg, hogy ha egy hétig minden nap legalább 10 pohár tiszta vizet (VIZET) magadba “erőltetsz”, csökkenni fognak a tünetek.

Az sem mindegy, milyen víz…

Csapvíz, forrásvíz, ásványvíz?

Ha rendszeresen ásványvizet iszol, törekedj olyan víz fogyasztására, amelynek a legkevesebb az oldott ásványi anyag tartalma. Tehát ha olyan vizet fogyasztasz, aminek jóval 500 milligramm felett van az ásványi anyag tartalma, azt felejtsd el napi fogyasztásra. Biztos megköveznek a nagy “vízgyártók” minket, de a legjobbak napi fogyasztásra a legolcsóbb kategóriájú Mizse, Aquarius és Jégkristály vizek, és természetesen a szénsavmentes változatuk. A lényeg, hogy minél kevesebb karbonát, és nátrium legyen benne. A nátriumtől lesz egyébként édeskés a víz. Ha magas a magnézium, vagy vas tartalma, azzal csak jól jársz.

Ha csapvizet iszol, azt mindenképpen szűrd meg. Nagyon jó kancsós szűrőrendszereket lehet kapni áruházakban. Egy szűrőbetéttel minimum 100 litert, de akár 150-et is megszűrhetsz. Ezek megszűrik a klórt, a nehézfémeket, stb., amik valljuk be, elég vastagon folynak a csapból.

Persze a legszerencsésebbek forrásvizet isznak, tiszta, vegyszermentes forrásból. Rendszeres fogyasztás esetén azonban itt is kérdezd meg a tisztiorvosi hivatalt a forrás ihatóságáról, ásványi anyag tartalmáról. Ha lehet, vizsgáltasd is be a vizet, mert lehet, hogy valami Rád káros, esetleg valamiból túl sok van benne.

water01

Mikor elég?

Tulajdonképpen semmikor. Ha több vizet illetve folyadékot iszol, az nem baj (persze a vesédnek is bírnia kell a tempót). Elsősorban szénsavmentes vízet fogyassz a szükséges mennyiségben, ha mást is szeretnél inni, azt ezen felül tedd és lehetőleg a gyümölcslé ne tartalmazzon hozzáadott cukrot, a levesben ne legyen sok só, a teát, kávét módjával és lehetőleg a legkevesebb ízesítéssel fogyaszd.

Az sem másodlagos, hogy a folyadékbevitelt ne estére időzítsd, hanem délelőttre, és nappalra, mert ha az esti “nyugodtságban” fogyasztod el a több pohár vizet, akkor bizony fel kell majd kelned éjszaka.

Ha vese-, szív-, vagy más problémád van, kérd ki orvosod tanácsát is!