Mit etetnek meg velünk? – GMO Rovarirtó édesítőszerből

A Truvia édesítőszer mintegy 99,5 % eritritolból (egy cukoralkohol), és 0,5 % rebianaból áll, amely a Stevia növény kivonata (de egyáltalán nem ugyanaz, mint a Stevia). A sokkoló új tanulmányt a PLOS ONE tudományos folyóiratban publikálták, mely úgy találta, hogy a Truvia, a Cargill élelmiszeripari óriás által gyártott alternatív édesítőszer egy erős rovarölő, amely elpusztítja azokat a muslicákat, melyek fogyasztanak belőle.

er0

A tanulmány címe: Eritritol, egy nem tápláló cukoralkohol édesítőszer, és a Truvia fő összetevője egy kellemes ízű rovarölő.

A tanulmány megállapította, hogy míg a muslicák általában 39-51 napot élnek, azok, melyek fogyasztottak a Truvia összetevőjéből az eritritolból, kevesebb mint egy hét alatt elpusztultak.

Az eritritol élesztőgombával táplált, genetikailag módosított kukorica származékokból készül

Mellesleg az eritritol gyakran közvetetten genetikailag módosított kukoricából származik. 2013-ban a Cargill-ról egy csoportos perben megállapították, hogy a Truviat megtévesztő módon tüntetik fel “természetesnek”, miközben valójában egy fermentációs folyamatban hozzák létre, melynek során élesztővel etetik a genetikailag módosított (GM) kukorica maltodextrinjét.

A Cargill szójátékot játszott ebben a folyamatban, ragaszkodva ahhoz, hogy “az eritritol nem kukoricából vagy dextróz alapanyagból származik, hanem az élesztő organizmustól.”

Csakhogy az élesztővel GMO-kat etetnek. Tehát csupán játszanak a magyarázataikkal.

Egyébként van egy elérhető hitelesített, GMO mentes eritritol, melyet a Pyure Brands készít Floridában. 

A Pyure Brands alternatív édesítőszereket nyújt az egészségtudatos piacon, és terméküket természetes eredetűnek (USDA Organic), és GMO mentesnek (Non-GMO Project Verified) minősítették.

A Truvia egy igazán csodálatos rovarölő

Ez a történet a Truvia rovarölő hatásáról valóban felkeltette a közvélemény figyelmét. Még a CBS News  főármaú média csatorna is felfedezte ezt a történetet, mely ritkán szokott beszámolni az élelmiszer adalékanyagok veszélyeiről.

“Minél többet fogyasztanak a muslicák az eritritolból, annál gyorsabban halnak meg,” – mondta a CBS News-nak Sean O’Donnell, a philadelphiai Drexel Egyetem biológia professzora.

“Reméljük, hogy az emberre biztonságos rovarölővé fejlesztik,” – mondta O’Donnell.

A kiadott tanulmány összefoglalója megállapítja, hogy “az eritritol, a nem tápláló cukoralkohol toxikus a Drosophila melanogaster gyümölcslégyre.”

Egyetlen más édesítőszer sem ölte meg a muslicát

A muslicákon táplálkozási kísérleteket végeztek szukrózzal és kukorica sziruppal, de ezek az édesítőszerek nem ölték meg őket. Csak az eritritol volt ilyen hatással, ahogy az alábbi ábra is mutatja:

er

Az eritritol a muslicák mozgáskoordinációját is zavarta, ahogy a tanulmány megállapítja:

“A felnőtt muslicáknál, melyek Truviat tartalmazó élelmiszeren növekedtek, rendellenes motorikus vezérlés jelent meg. Ezért a motorikus reflexüket egy mászási vizsgálat során mértük. Azoknál a muslicáknál, melyek Truvia tartalmú élelmiszeren nőttek fel, szignifikánsan csökkent a kapaszkodási képesség.”

A kutatók azt is képesek voltak megállapítani, hogy a probléma oka nem a Stevia volt. A Pure Via-t is tesztelték, és megállapították, hogy az biztonságos volt a muslicák számára. Csupán az eritritol, a Truvia fő összetevője volt toxikus hatással a muslicákra.

Az eritritol dózisfüggő halálozási arányt is mutatott, vagyis minél többet fogyasztottak belőle, annál gyorsabban pusztultak el a muslicák.

Mit kezdjünk a Truvia felhasználhatóságával, mint rovarirtó szer?

Az FDA (Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság) kijelentette, hogy a Truvia biztonságos az emberi fogyasztás tekintetében. Majd az FDA azt is kijelentette, hogy az aszpartám is biztonságos, így ez nem hordoz valódi hitelességet.

A cukoralkoholokat széles körben fogyasztják emberek milliói, de azért ez sem jelent semmilyen garanciát a biztonságra, mivel a Vioxx-ot is milliók fogyasztották, miközben több tízezer embert ölt meg szívinfarktust okozva.

A legtöbb ember azt hiszi, hogy a cukoralkoholok biztonságoan fogyaszthatók, és talán igazuk is van. De talán van valami eddig ismeretlen szennyező anyag az eritritolban, mely ezt a toxikus hatást okozza. Vagy talán a GMO-kkal van kapcsolatban, mivel a legtöbb eritritol genetikailag módosított kukoricából származik. Egy igazán érdekes tanulmány ezzel kapcsolatban próbára tehetné a GMO eredetű, és a nem GMO eredetű eritritolt, hogy meghatározza, van-e különbség.

Több tudós azt állítja, hogy az eritritol talán teljesen biztonságos az emberre nézve, és csak szelektíven mérgező a rovarokra, mivel különböző fiziológiával rendelkeznek. Ez volna a legjobb eset.

Ha ez igaz, akkor ez egy pozitív következtetést is felvet: Mi van, ha az eritritol természetes növényvédőszerként is felhasználható, amely felválthatná a Monsanto és a DuPont cégek által értékesített mérgező kémiai növényvédő szereket?

Képzeljük csak el, ha van egy természetes, növényi alapú növényvédőszer, mellyel permetezni lehetne a növényeket, ezzel elpusztítva a rovarokat, és mégis megehetné az ember anélkül, hogy bármilyen káros hatásnak nyoma lenne. Ezen felfedezés reményében cukoralkoholokat lehetne kiszórni a növényekre, vagy lehetne használni az organikus élelmiszer termelésben.

Mellesleg ennek a kutatásnak az ötlete egy Simon D. Kaschock nevű hatodik osztályos fiútól és apjától származik (8), mely ismét bizonyította, hogy a tudomány bárki számára elérhető, beleértve a gyerekeket is. Ezért nagyon fontos a széleskörű természettudományos oktatás abban a reményben, hogy minél több gyermek ismerhesse meg a tudományos kutatásokat, és az így szerzett tudásukat felhasználva segítsenek megteremteni egy biztonságosabb, és kevésbé mérgező világot.

Forrás: ujvilagtudat