Őszi-téli vitaminforrások

Ősszel kiemelten fontos, hogy szervezetünk megfelelő vitaminmennyiséghez jusson, és felkészülhessen a télre. Természetesen nem tablettákra és étrendkiegészítők formájában, hanem természetes vitaminforrásból, azaz gyümölcsökkel, magvakkal biztosítsuk azt. Télen is fontos a vitaminbevitel, de a boltban vásárolható gyümölcsök sokkal kevesebb vitamint tartalmaznak, mint a kertben termesztettek, így ha tehetjük, saját vagy vidéki családtagjaink terméséből tegyünk el télire.  Nézzük melyek ezek:

apple

Alma

A legtöbb vitamin természetesen úgy nyerhető ki a gyümölcsből, ha nyersen fogyasztjuk, héjával együtt (hiszen az antioxidánsok javát a héj tartalmazza). A magot és magházat viszont ne együk meg. Az almának magas a rosttartalma, így remekül karbantartja az emésztési folyamatokat. A koleszterin normál szinten való tartásában is segít és remek A, B, C vitamin forrás.

Az a legjobb, ha az almát a fáról szedjük, mert akkor tartalmazza a legtöbb vitamint, a tárolt gyümölcs folyamatosan veszít vitamintartalmából. A almafajták többsége jól tárolható hosszabb ideig (kivéve a nyári, kásás rétesalmák), így télen is biztos vitaminforrást mondhatunk magunkénak. A tárolás hűvös helyen történjen (de ne nedves helyen), az almákat egymás mellett és ne egymáson tároljuk, így könnyebben kiszedhetők a romlásnak indult példányok. Lapos ládákban, polcokon lehet a leghatékonyabban tárolni.

pear%20assortment_apal_original_smaller

Körte

A körte hasonlóan az almához, magas vitamintartalommal rendelkezik, de a héja nem mindegyik fajtának fogyasztható (könnyen). Jótékony hatással van a csontok és izomzatok egészségére. Kiváló ásványi anyag forrás. Magas a természetes fruktóz tartalma, így cukorbetegséggel küzdők is előszeretettel fogyaszthatják.

A körtefajtákból is több tárolható el télire, “ínségesebb” napokra, de sokkal kényesebb, mint a legtöbb almafajta, tehát kíméletesen helyezzük a tároló ládákba.

271156-grapes

Szőlő

Ha ősz, akkor sokaknak a szőlő jut eszébe, mint gyümölcs. Anti-oxidáns tartalma az egyik legmagasabb a gyümölcsfélék közül. Eléggé hízlaló, mert magas a cukortartalma, de természetes gyümölcscukrot tartalmaz (szőlőcukrot, glükózt), így kíméletesebb a szervezet számára, de azért ne kilószámra fogyasszuk. Mindent mértékkel, ez a legjobb megközelítés. Nagyon sokféle és nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz. A bélrendszert karbantartja, így rendszeres fogyasztása javasolt.

Jól tárolható, hasonlóan az almához és körtéhez, arra vigyázzunk, hogy csak egészséges fürtöket tároljunk, a rohadt szemeket távolítsuk el, de ne leszakítással, hanem ollóval vágjuk le.

Dió

Sokféle formában fogyaszthatjuk: nyersen, pirítva, darálva süteményben, sőt amíg a zöld burok nem hull le, a zöld dióból remek befőtt, vagy pálinka is készíthető. Remek telítetlen zsírsav forrás, és könnyen karbantartja a koleszterinszintet. Anti-oxidáns és Omega-3 zsírsav forrás, rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Kiválóan tárolható, jól szellőző helyen tároljuk, de akár vastagabb, több diónyi rétegben is tárolhatjuk ládában, vödörben, de a legjobb szitán, hogy több irányból szellőzhessen. A dió akár 1-2 év múltán is fogyasztható, tehát nem csak a friss, “idei” dió a jó, a tavalyi dió sok esetben zamatosabb.

cabbage11

Káposzta

A káposztát sokan csodaszernek is tekintik, és az egyik legolcsóbban beszerezhető, még télen is. Remek B, C, K vitaminforrás, emellett rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz. Nem véletlen, hogy a “káposztaleves” diétát olyan sokan eredményesnek tartják, hiszen egymagában a káposzta szinten mindent tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van.

A káposztát hasonlóan a többi gyümölcshöz, zöldséghez, mi is tárolhatjuk, ha termeltünk a kertben.

honey

+1: Méz

A méz, bár növényi eredetű, de kis barátaink, a méhek gyűjtik és teszik olyanná, amilyen. Jó hatással van az immunrendszerre. Antibakteriális hatása miatt különösen javallott rendszeres fogyasztása. Ha a teánkba és süteményeinkbe, illetve édesítésként mézet használunk cukor helyett, nagyon jó úton járunk az egészséges életmód terén. A különböző mézfajták eltérő ásványi anyag tartalommal bírnak, de általánosságban a mézek kiváló kálcium, kálium, nátrium, foszfor és magnézium források. Kevés B és C vitamint és ugyanúgy kis mértékben sokféle aminosavat tartalmaznak.

Jó tudni, hogy a méz korlátlan ideig eláll, maximum az állaga változik, de ha esetleg kiválik a cukor, akkor is ugyanúgy fogyasztható.