Partnerünk előbb látja, mi bajunk

Bizonyjára mind hallottunk már a házasság (és a válás) egészségügyi hatásairól. Ám arra lehet, hogy még sosem gondoltunk, hogyan tud párunk javítani az egészségünkön csupán csak azzal, hogy figyel ránk. Ennek révén ugyanis könnyebben lát olyan elváltozásokat, folyamatokat, amelyek felett mi elsiklanánk. Az alábbiakban ezekre térünk ki.

Bőrelváltozás

Partnerünk teljesen egyedi módon látja a bőrünket, olyan apró részletekre, színekre, textúrákra, redőkre, foltokra figyel, amely nekünk fel sem tűnik. Bármi jelentkezik a bőrünkön, azt párunk sokszor nálunk is hamarabb érzékeli, főként ha olyan helyen van, amelyre mi nem látunk rá. Ez nemcsak a háton lehet, hanem sokszor a nemi szerv környékén is.

A horkolás az alvási apnoé jele is lehet

A horkolás az alvási apnoé jele is lehet

Horkolás

Bárki, aki próbált már hangosan horkoló párja mellett aludni, tudja, hogy a horkoló félnek legalább annyira rossz a horkolás, mint annak, aki hallgatja. A horkolás, fulladozás, szipogás mind-mind az alvási apnoé jele lehet, ami számos más egészségügyi probléma esélyét növeli, legyen szó magas vérnyomásról, szívrohamról vagy kettes típusú cukorbetegségről.

Belebetegszünk a szakításba?

Álmatlanul töltött éjszakák, ivászat a barátokkal, a közös emlékek rituális megsemmisítése – egy szakítás után általában szörnyen érezzük magunkat. A szakemberek szerint a szakításnak komolyabb következményei is lehetnek.

Hangulatváltozások

Partnerünk gyakran az első ember lehet, aki mintát fedezhet fel hangulatváltozásaink mögött. Depresszió esetén például párunk hamarabb veheti észre a tüneteket, mint mi magunk – már csak azért is, mert ilyenkor a másik fél a dühös kirohanások, a figyelem-, vagy éppen a motivációhiány áldozata. Ezekről sosem könnyű beszélgetni, de megéri, mivel a hangulatváltozás elfogadásán, kezelésén kitartó és közös munkával biztosan lehet javítani.

Hallásvesztés

Nem kell hangosan kiabálnunk, partnerünk ennél sokkal finomabb jelekből is biztosan észleli, hogy hallásunk elkezdett romlani. Ha hangosabban hallgatjuk a zenét vagy a tévét, az már jelzésértékű – a legjobb módszer a hallás vizsgálatára viszont a hálószobai, jóval halkabb, intimebb beszélgetés. Ha már azt sem lehet megfelelő, finom hangerővel folytatni – mindenféleképpen érdemes párunkat hallásvizsgálatra küldeni.

Feledékenység

Garantáltan partnerünk lesz az első, aki meglátja a mintát memóriaproblémáinkban – az ugyanis jelzésértékű, ha sokadjára felejtjük el, hova tettük a kulcsunkat, hol és mit lehet megvenni a boltban vagy hogy mikor van a kapcsolat évfordulója. Erről beszélgetni mindkét félnek kellemetlen és fájdalmas, de igenis időt és energiát kell rá szánni, mert évekkel később ez a probléma sokkal súlyosabb is lehet.