Robbanószer alapanyag, mint a cukorbetegség gyógyítója?

Az első világháború idején a fegyvergyári munkások ki voltak téve egy anyagnak, amit DNP-nek neveznek (2,4 dinitro-fenol) és a robbanószerek alapanyagául szolgált. Ezek a munkások akkoriban megmagyarázhatatlan módon lefogytak, mint kiderült, a szer miatt fennálló magasabb testhőmérséklet és fokozott izzadás következtében.

Kutatók azt fedezték fel, hogy ez az anyag a szervezetbe kerülve gyorsabban bontja le a szénhidrátokat és zsírokat, ebből arra következtettek, hogy jótékony hatással lehet a kettes típusú cukorbetegségben szenvedőkre, akiknek szervezete nem termel elég inzulint, ami lebontja a cukrokat és azok ártalmas mennyiségben maradnak a véráramban.

Mivel a DNP nagyobb dózisban halált okozhat (ld. forrásban megjelölt Index cikk), a Yale egyetem munkatársai egy higított verzióval kísérleteztek, mely századannyi hatóanyagot tartalmaz, és sikeres egérkísérletekről számoltak be.

Sajnos többféle tablettás “fogyasztószer” van illegális forgalomban, amik különféle problémákat és akár halált is okozhatnak a gyógyulás és lefogyás helyett, tehát ezek beszerzése és fogyasztása nem ajánlatos.

A Yale egyetem által elkezdett kísérletekből kifejlesztésre kerülő és széles körben bevezethető új, megbízható gyógyszer még messze van, de az előzmények biztatóak.

 

Forrás: telegraph , index  Kép forrása: divmedical.com