Surströmming

Mi a különleges egy halkonzervben?

A Surströmming egy svéd étel, amely rohasztott heringgel tele konzerv egész egyszerűen. A népszerűsége annak köszönhető, hogy a világ egyik legbüdösebb élelmiszereként tartják számon és a világ minden táján próbálkoznak azzal, hogy elfogyasszák mondjuk hányinger nélkül. Létrejöttének oka az erjesztés útján történő tartósítás, így pedig hosszú ideig tárolható egy finom halfilé.

Az ételnek vannak vetélytársai Ázsiában. A Hongeo-hoe és a Kusaya ételek mind erjesztett halak, amik ugyan kevésbé illatosak, mint a svéd társuk azért így is előkelő jelzőkkel látják el, például kerti illemhelyhez hasonlítható szagokkal próbálják leírni.

A Surströmminget ajánlott kültéren fogyasztani. A nyomás miatt, ami a konzervben uralkodik a felnyitáskor spriccel ezért óvjuk a ruhánkat és ügyeljünk, hogy ne legyen minden szaftos, hacsak nem szeretnénk hetekig érezni a bukét. Általános elfogyasztási módja tunnbröd tésztába tekerve krumplival és hagymával, amolyan burrito-szerűen.

Egy német ételkritikus szerint az igazi kihívás az elfogyasztása során, hogy kibírjuk hányás nélkül az első falat lenyeléséig.