smerős a helyzet, amikor a joghurt/tejföl/bármi dobozáról kell leszenvedned az odaragadt ételt? Nagy az esély rá, hogy mostantól ennek végérvényesen lőttek: a tudósok kifejlesztettek egy Toyal Lotus nevű technológiát, amely a vízlepergető levelek szerkezeté!ből ötletet merítve taszítja a folyadékokat. A mikroszkopikus dudorok a finomságot visszaterelik a műanyag dobozba. A Toyo Aluminium szerint az évi joghurtmennyiség, ami a dobozok fedelén marad egyenlő azzal, amennyi joghurtot összesen elfogyasztanak Afrikában egy év alatt.
A lótuszlevél rejtélyére 1977-ben jött rá egy német tudós, Wilhelm Barthlott, aki a növény leveleinek szerkezetét mikroszkóp alatt kezdte el tanulmányozni. A vizsgálatok során észrevette, hogy a felület korántsem sima, hanem huplikkal ellátott, ami jelentősen megnöveli a súrlódást.
Már csak az a kérdés, mi lesz azokkal, akik imádják a doboz fedelét nyalogatni? Te is ebbe a csoportba tartozol?