A bodzából nagyon finom szörpöt készíthetünk, amely nem csupán felfrissít, hanem az egészségre is jótékony hatással van, és így természetes gyógyítóként is használhatjuk egyszerre.
Nézzük meg mire jó a bodza:
- immunrendszer erősítő
- erős antioxidáns hatású
- hashajtó
- enyhe vízhajtó
- vesevédő
- csökkentheti a koleszterinszintet
- öregedésgátló hatású
Gyógynövényként is használják immunrendszer erősítő hatása miatt. A fekete bodza antioxidáns és immunrendszer erősítő tulajdonságai jótékony hatást gyakorolnak a test normális reagálására az A és B vírusok által okozott influenzával szemben. A bogyók, mint a legtöbb bogyós növénynél, tele vannak antioxidáns flavonoidokkal.A bodza tartalmaz antocianin flavonoidokat, melyek ismertek a szabad gyökök semlegesítési tevékenységeikről az egész keringési rendszerben.
Bodza virág hatásai:
- izzasztó, lázcsillapító, hűléses állapotokban
- enyhe hashajtó
- enyhe vizelethajtó
- vérnyomáscsökkentő
- érfalerősítő
- köptető, köhögéscsillapító
Bodzaszörp készítése:
- 1 l víz
- 1 kg kristálycukor
- 1 db karikára vágott citrom
- 10 db bodzavirág
- 1 dkg citromsav
Elkészítése nagyon egyszerű, hiszen minden hozzávalót össze kell csupán keverni. Egy nagy üvegedényben le kell zárni légmentesen és 5 napig hűvös, száraz helyen hagyni kell állni. Ha nagyobb mennyiségben szeretnénk készíteni belőle, nyugodtan megtehetjük, hiszen hónapokig eláll.