A fehér búzaliszt az egyik leggyakoribb tartós élelmiszer a háztartásokban, túl gyakori fogyasztása viszont számos betegség kialakulásában szerepet játszhat. Szerencsére nem kell lemondanunk a liszttel készült ételekről, mert ma már több, magasabb tápértékű helyettesítője is akad a fehér búzalisztnek.
A fehér finomított búzalisztet helyettesítő termékekről Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa beszélt, a teljesség igénye nélkül.
Teljes kiőrlésű liszt
Ha valaki szeretné lecserélni a fehér finomított búzalisztet, akkor általában a teljes kiőrlésű változatot rakja a bevásárlókocsiba. A legtöbb „sima” búzaliszttel készült ételhez – mint például kenyér, pizza – ez jól használható, de süteményekhez nem igazából ajánlott. Hogy mégis miben jobb, mint a finomított liszt? Röviden: tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, így a csírát és a korpát is. Ebből fakadóan magasabb az élelmirost-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma, mint a finomított termékeké. Rendszeres fogyasztása hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez, segít a kiegyensúlyozott vércukorértékek elérésében.
Graham-liszt
A teljes kiőrlésű liszthez igencsak hasonlít, ugyanúgy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét. A különbség annyi, hogy a Graham-liszt szemcsemérete nagyobb, ebből kifolyólag lassabb a felszívódása, így később is lehet tőle megéhezni. A vércukorszintet is csak lassan emeli meg, így cukorbetegek és inzulinrezisztensek is bátran fogyaszthatják a megadott szénhidráthatárokon belül. Véletlenül se gondoljuk róla azt, hogy gluténmentes!
Tönkölybúzaliszt
Magas fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt kiemelkedik a többi liszt közül. Ízletesebb, tovább eltartható kenyerek süthetők belőle, mint a normál búzalisztekből. Lényegében bármely búzalisztből készült étel elkészítéséhez tökéletes választás. Természetesen a tönkölybúzából is létezik teljes kiőrlésű változat, amelynek nagyobb a szemcsemérete és a korpatartalma.
Zabliszt
Rostban és vitaminokban gazdag, de szénhidrátban szegényebb – röviden így lehet jellemezni a zablisztet, ami az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Fehérjében és zsírban gazdagabb a normál búzalisztnél, ezért lassabban is szívódik fel, így cukorbeteg és inzulinrezisztensek is fogyaszthatják. A zab kiváló béta-glükán (egyfajta élelmi rost) -forrásnak tekinthető, amely elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkenését, az immunrendszer megfelelő működését, és segítheti a fogyókúrát is. Jól alkalmazható ételek sűrítéséhez és sütemények készítéséhez.
Durumliszt
Magas fehérjetartalmú búzaliszt, amelynek bár nem kiemelkedő a rosttartalma, mégis ideális választás lehet cukorbetegek számára, mert a benne lévő keményítőt (amilóz) csak lassan tuja lebontani a szervezetünk, nem emeli meg ugrásszerűen a vércukorszintet. Elsősorban tészta készítésére alkalmas, de cukrászsütemények és édes tészták alapanyagául is szolgálhat.
(Forrás: Budai Endokrinközpont), forrás