A mai kor embere a kedvezőtlen környezeti hatások és egészségtelen életmódja miatt fokozottan rászorul a természetes védelmi rendszerének erősítésére. Ennek egyik egyszerű és hatékony módszere a jól összeállított étrend.
Ártalmas szabad gyökök
A földi élet alapja a tápanyagok “elégetése”, amelynek során bonyolult folyamatokon keresztül a táplálék felhasználható összetevői oxigénnel egyesülnek, hasonló módon, csak lassabban, mint ahogyan a kályhában ropogó tűz “megemészti” a fát. Így történik az emberi szervezetben is – mutatott rá a Táplálkozási Akadémián tartott előadásában dr. Bíró György professzor, táplálkozástudományi szakértő. E folyamatok során nemkívánatos melléktermékként rendkívül erőteljes oxidáló hatású kémiai anyagok keletkeznek, amelyek károsíthatják a sejteket, szerveket, testszöveteket, ezért hatékony védekező rendszer dolgozik gyors hatástalanításukért. E kémiai anyagokat reaktív oxigén fajták (ROS) néven foglalják össze. Közéjük tartoznak az ún. szabad gyökök, például a szuperoxidgyök, amely a légzés során az oxigénmolekulából származik és az ún. hidroxilgyök, ami a szövetekben lejátszódó gyulladásos reakciók során keletkezik. A ROS, illetve a szabad gyökök keletkezését fokozza a dohányzás, a kimerítő tréning, egyes gyógyszerek, gyulladások, a környezetből az ibolyántúli és radioaktív sugárzás, a légszennyezés, például a nitrogén-dioxid és az ózon. Amennyiben a szervezet védekezése valamilyen okból nem kielégítő, ezek az agresszív molekulák elősegítik a légúti, a szív- és érrendszeri betegségek, a rosszindulatú daganatok, a szürke hályog és más betegségek kialakulását, gyorsítják az öregedés folyamatát.
Frissítő, erősítő növények
A kezdetben szerzett tapasztalatokat tudományos vizsgálatokkal alátámasztva kiderült, hogy mindennapi táplálékunkban számos olyan alkotórész van, amely képes erősíteni a megszokott élettani funkciókat, hatékonyabbá tenni a szervezet védekezőrendszerének működését. Ilyen alkotórészek az antioxidánsok: tokoferolok (E-vitamin), az aszkorbinsav (C-vitamin), a karotinoidok között főként a béta-karotin, a likopin, a sokféle flavonoid, és a nem flavonoid fenolok. Ezek az anyagok jellemzően zöldség- és gyümölcsfélékben találhatók, rendszerint kombináltan – mutatta be Horváth Gabriella dietetikus.
A növényi hatóanyagok (fitonutriensek) javítják az immunválaszt, pusztítják a rákos sejteket, vírusokat, baktériumokat, gombákat. Képesek kijavítani a DNS-ben a dohányzás vagy más mérgezés miatt bekövetkezett károsodást, megváltoztatják az ösztrogén-, szénhidrát-, vérzsír- anyagcserét. Legismertebbek a flavonoid vegyületek, amelyek kedvező hatásukat egyéb antioxidánsokkal (A-, C-, E-vitamin) együtt fejtik ki. Legkedvezőbb, ha ezeket természetes forrásból, változatosan összeállított étrendből kapja meg a szervezetünk. Az egészséges életvitel és napi 400-600 gramm zöldség, gyümölcs, gyümölcslé fogyasztása segíthet a leggyakoribb betegségek, például a szív- és érrendszeri elváltozások, bizonyos rákfajták, az időskorral járó betegségek, például a szürke hályog, és esetleg a demencia kockázatának csökkentésében is. A növényi hatóanyagok legtöbbje színes vegyület, így a növény színe utalhat a benne levő hatóanyagra.
Sokszínű antioxidánsok
A karotinoidok elsősorban a sárga és piros gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg, például a sárgarépa, a sárgabarack, a sült tök, a narancs és a mandarin is tartalmazza. Védőhatásuk van a daganatok ellen, csökkentik az érszűkület kialakulását, E-vitaminnal együtt védőhatásuk van a szürke hályog kialakulásával szemben is, cinkkel együtt pedig csökkentik a fertőző és allergiás betegségekre való fogékonyságot is. A likopin a paradicsomban és a görögdinnyében található meg. A C-vitaminban gazdag csipkebogyó és a homoktövis is sok karotinoidot is tartalmaz. A flavonoidokat a lila és a vörös gyümölcsök (például a cékla, a fekete szeder, a fekete ribizli), tartalmazzák nagyobb mennyiségben, de fellelhetők más színű gyümölcsökben, zöldségekben is (például a hagymában, fokhagymában, almában, az őszibarackban és a paprikában). Daganat elleni, immunitást javító, érszűkületet megelőző, fertőző betegségek elleni, öregedést késleltető hatásukat is bizonyították már. A hamisítatlan, igazi kékszőlőből készült vörös bor is sok flavonoidot tartalmaz. A thiol antioxidánsokat tartalmazó, zöld színű növények (például a káposzta, a kelkáposzta, a karfiol, a karalábé, a zeller, a petrezselyemgyökér, a torma, a retek és a brokkoli) erős daganatmegelőző hatásúak. Számos gyógynövény is tartalmaz antioxidáns hatóanyagot, például a ginzeng gyökér és a máriatövis.
Jótékony finomságok
A zöldségek, gyümölcsök bőségesen tartalmaznak sokféle vitamint, ásványi anyagot, rostokat, különböző hatóanyagokat. Így kiemelkedően fontos részei mindennapi étrendünknek. Nézzünk egy-két fitonutrienst közelebbről! A shitake gomba daganatellenes, vérzsírt csökkentő hatása van, növeli a fertőzésekkel szembeni védekezőképességet, vírusok, baktériumok, gombák, egyéb paraziták ellen is hat, az AIDS-esek számára is jótékony hatású.
Az áfonyában, az egyéb bogyós gyümölcsökben és a teában levő flavonoidok segítenek a vércukorszint szabályozásában. Mértékkel a magas flavonoid tartalmú vörösbor és csokoládé is beilleszthető az étrendbe, hiszen nemcsak pszichésen és szociálisan (mondjuk egy jó társaságban elfogyasztva) oldja a stresszt, hanem összetétele miatt is. A szója hasfogó, vérzsírcsökkentő, daganatellenes és oszteoporózis csökkentő hatású. A méz antimikrobiális hatásának köszönhetően segít a sebgyógyulásban. A zöldteában található antioxidáns anyagok, az ún. atekinek hatással vannak a zsíranyagcserére, jótékonyan befolyásolják a vér össz-, illetve LDL-koleszterin szintjét és a trigliceridszintet. A zöldtea fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomást, a szív- és érrendszeri daganatos megbetegedések kialakulását. Kedvező a száj egészségének megőrzésében is a baktérium- és vírusellenes hatása miatt. Gyorsítja a zsírégetést, így jelentős szerepe van az elhízás elleni küzdelemben.