Miért fogyasszunk karalábét?

A karalábé egész évben hozzáférhető a boltokban, szinte teljesen beépül a hétköznapjainkba, ezért már nem is szentelünk neki figyelmet. Éppen ezért lehetséges az is, hogy fogalmunk sincs róla, hogy milyen áldásos, vagy éppen kellemetlenséget okozó hatásai vannak a szervezetünkre.

Azt azért mindenki tudja, hogy a karalábé fogyasztása az arra érzékenyeknél felfúvódást okozhat. Éppen ezért a gyomorpanaszokkal küzdők jobb, ha kerülik nem csak a karalábét, de a néphiedelem szerint az összes többi k-betűs zöldség fogyasztását, mint a karfiol, a káposzta, stb…  A karalábé túlzott fogyasztása még egy káros hatást fejthet ki, mégpedig vashiányhoz vezethet.

Ennek ellenére bizonyos keretek között a karalábé fogyasztása mindenki számára ajánlott, mivel számos áldásos hatással is rendelkezik. Lássuk mik ezek!

– nagyon jó C-vitamin forrás
– segíthet megelőzni bizonyos rákbetegségeket:

  • a karalábéban található izotiocianátok a vastagbél- és végbélrák ellen nyújthatnak hatékony segítséget
  • szintén a karalábéban található indolokról azt tartják, hogy csökkentik az emlőrák kialakulásának veszélyét azáltal, hogy mérséklik a női nemi hormon (ösztrogén) hatását

– sok rostot tartalmaz, melynek előnyei:

  • oldható rostjai csökkentik a vér koleszterintszintjét
  • oldhatatlanok segítenek megakadályozni a székrekedés kialakulását

– szabályozza a vérnyomást a benne található kálium segítségével
– jótékony hatása van a légzőszerv nyálkahártyájára, mind a megfázásos, mind az allergiás esetekben
– lúgosító hatása van
– méregtelenítő kúrák egyik legtökéletesebb alkotóeleme a benne található kálium miatt
– a karalábé levével a nehezen gyógyuló sebeket segíthetjük a varasodásban

A zsenge karalábé nyersen a legfinomabb, csak arra kell ügyelni, hogy nehogy sokat fogyasszunk belőle a felfúvódás veszélye miatt. A karalábé frissen nyert leve pedig antibakteriális hatással bír a gazdag beltartalma miatt, ezért egészségmegőrző italt készíthetünk belőle, ha más zöldségek levével keverve fogyasztjuk akár napi rendszerességgel. Szintén a levével bőrpanaszokat, és nehezen gyógyuló sebeket gyógyíthatunk.

Ha kedvet kaptál a karalábé kerti termesztéséhez, akkor a weboldalunkon található cikkből mindent megtudhatsz a neveléséről is:

Nyers karalábé

Érdemes a karalábét nyersen is kipróbálni. Felüdülés nyáron elrágcsálni egy zamatos, lédús karalábét, amely nem csak a forróságérzetünkön enyhít, de a az ellustul fogsorunk karbantartásának is jót tesz.

Használjuk nagyon vékony csíkokra vágva salátákban, ezeknek remek ízt ad- különösen, ha joghurtos alapú öntetet készítünk hozzá.

Persze csak akkor, ha nem fás a zöldségünk.

karalabe_1-640x480

A karalábé levelét gyakran méltánytalanul hanyagoljuk. Ha a levesbe (megjegyzendő, hogy húslevesből kihagyhatatlan zöldség a karalábé), tehát ha a levesbe már nem jutott karalábé, mert fent említett okokból elrágcsáltuk volna az összeset, a leveleit is használhatjuk ízesítésre – ráadásul a puffasztó hatás mellőzésével.
Emellett levelét ugyanúgy csíkozhatjuk salátákba, mint magát a zöldséget, ráadásul leveleiben háromszor annyi vitamin található.

Díszíthetünk vele salátákat, főzelékeket petrezselyem helyett, de más főzelékekbe is belefőzhetjük.

A karalábé fűszerei

A karalábé nem veti meg a citromot, de jó barátságban van a borssal, brsikafűvel, lestyánnal és petrezselyemmel. Ezek mellett jól harmonizál vele még  a boróka és a kapor is.

Szendvicskrém karalábéból

Szinte minden zöldségből lehet krémet készítreni, a karalábé sem kivétel ez alól. Ha ódzkodunk a májkrémektől illetve a mesterséges eljárással készített szendvicskrémektől, főzzük meg, passzírozzuk össze tejföllel, fokhagymával, sóval, borssal, és már kész is az egészséges uzsonna.

Főételek karalábéval

A levesek és főzelékek szinte végtelen számú elkészítési lehetőségei mellett, mindenképpen érdemes próbálkozni a töltött karalábé változataival. A karalábé állaga főve is alkalmas arra, hogy masszív alapot szolgáltasson a tölteléknek.

toltott_karalabe

A rizsgombócok bármely variációjával megtölthetjük, és azzal együtt meg is főzhetjük.

De sütőben is készülhet karalábés finomság. A karalábé belsejét kikaparva szószosabb, mártásosabb tölteléket készítsünk, vagy ami még jobb, próbáljuk ki a karalábé mártást, amelynek alapját a zöldség kikapart húsa alkotja majd tejszínes szószban.

Cseréljük le a húst, és újítsunk! A kicsit megpárolt karalábét rántsuk ki akár hagyományos panírban, akár valami szuperegészséges variációban.

Főzelékként

Az egyik legfinomabb főzelék karalábéból készül. Akár lisztes rántással, akár tejszínnel valósítjuk meg (utóbbiból gyakran leves lesz főzelék helyett), mindenképpen jól járunk vele.

Akár vegetáriánus feltéttel is kínálhatjuk, de tálalhatunk hozzá sült virslit vagy sült debreceni párost is.

Forrás: edosszie.hu