Ha a hagymából készült lével egy héten két alkalommal, két hónapon keresztül bekenjük a fejbőrünket, serkentjük a fejbőr vérellátását, ezáltal több tápanyag juthat el a hajhagymákhoz, aminek eredményeképpen a fürtjeink erősebbek, dúsabbak lesznek, és a hullásuk is minimálisra csökkenthető.
A hagyma gyógyító hatóanyagokkal bír, jelentős mennyiségű ként is tartalmaz, amely nagyon fontos a haj egészségének megőrzése szempontjából, ugyanakkor hozzájárul a kollagén termelődéséhez is, amely a haj növekedésének elengedhetetlen feltétele. A hagyma antibakteriális és gombaellenes hatóanyagainak köszönhetően tisztán tartja a fejbőrt, hiszen ezek a kórokozók sok esetben éppen a hajhullásért felelősek. Emellett a hagyma még olyan nyomelemek is tartalmaz, mint a kalcium, magnézium, kálium, szelén, vagy a foszfor.
A hagymából a lét egy egyszerű facsaróval is kinyerhetjük, csak előbb pucoljuk meg a zöldséget. Turmixgépbe is beletehetjük a megtisztított és négybe vágott hagymafejet, majd az egészet szűrjük le, hogy a tiszta levet megkaphassuk. De természetesen kézi reszelővel is lereszelhetjük, és csak az átszűrés marad hátra.
Amikor használni kezdjük a hagymalevet, először csak a fejbőr egy kis területére tegyünk, mert lehet, hogy allergiás reakciót fog kiváltani. Ha nincs semmi gond, akkor kenjük be az egész fejünket a lével, alaposan bemasszírozva azt. Ha túl erősnek érezzük a lét, adhatunk hozzá kevés vizet, ajánlott az 1 adag hagymaléhez 2 adag vizet tölteni. Ezt bedörzsölve a fejbőrbe, hagyjuk 30 percig hatni, majd utána mossunk samponnal hajat, majd egy tiszta törülközővel alaposan szárítkozzunk meg.
Jelentős hajhullás esetén ezt a technikát egy héten három alkalommal ismételjük meg, így pár hét használat után már kevesebb hajszál fog a törülközőben maradni. A hagyma kellemetlen szagát semlegesíteni lehet egy kevés vizes-ecetes öblítő oldattal.
Hagymás forrázatot is készíthetünk, amelynek nagy előnye, hogy nem lesz kellemetlen szagú a hajunk. Két darab hagymát kell négybe vágni, és egy liter vízbe 10 percig főzni. Ezután hagyjuk, hogy a főzet kihűljön, ha ez megtörtént, szűrjük le. És ezzel is bedörzsölhetjük a hajunkat.
A hagymaléhez hozzáadhatunk kókuszolajat is, amely nagyszerűen regenerálja a hajat. Egy fél hagyma kifacsart levéhez töltsünk egy kanál kókuszolajat, keverjük össze és ezt vigyük fel a fejbőrünkre, alaposan bedörzsölve azt. Hagyjuk rajta fél óráig, majd utána mossunk hajat.
Sört is keverhetünk a hagyma levéhez. Egy darabnak a levére lesz szükség, és ezt kell összekeverni egy kevés sörrel. Ezzel a különleges egyveleget kell egy héten kétszer bemasszírozni a fejbőrbe.
Hagyma és méz
Reszeljünk le egy hagymát, ezt már nem kell leszűrni, hanem keverjünk hozzá egy kiskanál organikus mézet. Ezzel kenjük be a hajunkat és a fejbőrünket, majd hagyjuk rajta 30–40 percig, utána meg mossunk rendesen hajat, ahogyan szoktunk.
Amennyiben egy kanál házi joghurtot adunk egy lereszelt hagymához, és alaposan elkeverjük, remek pakolás birtokába jutunk. Kenjük be vele az egész hajunkat, fejbőrünket, hagyjuk hatni 15–30 percig, majd utána mossunk samponnal hajat.