Ez egy enyhe, lúgosító méregtelenítő diéta. Hatására a szervezetben felhalmozott ödémák és gyulladást keltő anyagok egy jó része kiürül. A szövetek tehermentesülnek, javul a keringés, a kúrázó frissebbnek, fittebbnek, mozgékonyabbnak érzi magát, teljesítménye is jelentősen javul.
Kiválóan alkalmas önmagában is 1-4 hétig méregtelenítésre, regenerálásra – elsősorban azoknak, akik nem böjtölhetnek, vagy attól félnek, esetleg normál vagy sovány testalkatúak. De ajánlhatjuk intenzívebb méregtelenítő kúra bevezetésére is, vagy azoknak is jó, akik a léböjt után még fogyni szeretnének.
Fő szabályok:
-
A kúra alatt a sót meg kell szorítani, esetleg el is lehet hagyni (ha valaki teljesen nem tud sómentesen étkezni, csipetnyi tengeri sót használjon az ételekhez).
-
Legalább napi 2,5 – 3 liter ásványvizet el kell fogyasztani.
-
Lehetőleg este már csak kevés gyümölcsöt együnk és főleg ne puffasztót (csonthéjas magvúak, szilva, barack, szőlő)
-
Ne együnk túl sok banánt, édes vagy aszalt gyümölcsöt.
-
Tilos a kúra során zsírban sült burgonyát (pomes, hasábburgonya) fogyasztani!
-
A kúra alatt tilos húst és édességeket enni!
-
A salátákat lehetőleg friss zöldségekből készítsük, esetleg mélyhűtöttből.
-
Ne használjunk konzerveket, porleveseket!
-
A salátákhoz ecet helyett citromlevet adjunk, kevés hidegen sajtolt olajat, ill. természetes fűszereket, joghurtot, kefirt, magvakat (lenmag, dió, mandula stb.) használjunk.
-
A salátákra semmilyen majonézes öntetet ne tegyünk.
-
Délben fogyaszthatunk bármilyen zöldséglevest is, azok elkészítéséhez ne használjunk mesterséges ízesítő szereket (leveskocka, porok, stb.), zsírt, habarást, vagy rántást.
-
Néha a krumplit le lehet cserélni sótlan főtt barna rizsre is.
-
A kúra alatt tilos alkoholt fogyasztani!
Jó tanácsok
-
Csak nagyon minimálisan sózza az ételeket (ha lehet, teljesen el is hagyhatja!) és részesítse a nátriumszegény sót előnyben.
-
Rágjon meg mindent nagyon alaposan.
-
A burgonya esetleg barnarizzsel vagy puliszkával is helyettesíthető.
-
Étkezések között gyümölcs, gyógyteák, folyadék és frissen centrifugált gyümölcslevek, esetleg 1 natúr joghurt vagy kefir fogyaszthatók.
-
Napi fél-egy órát mozogni, tornázni kell (ha lehet a szabadban) a kúra alatt.
-
Heti 1-2 alkalommal célszerű elmenni szaunázni és masszázsra.
-
Ha nincs lehetőségünk krumplit enni, együnk barna kenyeret nem majonézes salátával.
-
A gyümölcsleveket mindig hígítsuk fel szénsavmentes ásványvízzel.
-
Ha lehet, csak frissen préselt vagy bioleveket igyunk.
-
Ajánlott tisztító tea keverék: gyermekláncfű, tarackbúza, kutyabengekéreg, bodza, csalán, hibiszkusz, nyírfalevél. A felsoroltakból készítsünk azonos arányban egy keveréket. 1 liter vízzel 2 evőkanálnyit forrázzunk le, majd 10 perc állás után szűrjük le, és 1 evőkanál mézzel ízesítsük. A nap folyamán kortyolgassuk el.
-
Aki szeretné az emésztőrendszerét jobban kitisztítani, igyon meg reggel éhgyomorra
– 2 dl keserű gyógyvizet (Mira, Fercncz József)
– 2 dl hígított aszalt szilvalevet
– 2 dl hígított savanyú káposztalevet (sótlant!)
Fogyasztható ételek
Az itt felsoroltak csak mintaként szolgálnak, természetesen a szezonnak megfelelően más zöldségek és gyümölcsök is fogyaszthatók. Az egyes napok is rugalmasan felcserélhetők egymással, sőt az alábbi minta szerint szabadon formálható is a diéta a fenti szabályok és tanácsok keretein belül!
Reggelire
2-3 szelet Abonett, Hamlett vagy barna kenyér vajjal vagy kevés túróval. Lehet müzlit (nem édesített, színezéket és mesterséges adalékot nem tartalmazót) is enni a felsoroltak helyett.
Ebédre
|
Vacsorára
|
|
1. nap
|
300 gr héjában főtt burgonya, évszaknak megfelelően valamilyen saláta, retek
10 gr vaj
fűszerek (száraz natúr fűszernövényekből)
|
2 dl burgonyaleves, benne hagyma, sárgarépa és zeller kocka.
Saláta.
az elkészítéshez max. 10 gr vaj vagy hidegen sajtolt olaj használható
|
2. nap
|
300 gr burgonyapüré,
paradicsom-püré vagy -saláta
10 gr vaj, fűszerek
|
200 gr héjában sült burgonya
vegyes zöldségsaláta
10 gr vaj, fűszerek
|
3. nap
|
300 gr petrezselymes burgonya
zöldségek
10 gr vaj, fűszerek
|
200 gr burgonyahab (felvert püré)
káposztasaláta
10 gr vaj, fűszerek
|
4. nap
|
400 gr burgonyasaláta
vegyes zöldségtál
10 gr vaj, fűszerek
|
200 gr héjában sült burgonya
paprikasaláta
vaj, fűszerek
|
5. nap
|
3 dl burgonyaleves
vegyes zöldségtál
10 gr vaj, fűszerek
|
200 gr héjában főtt burgonya
retek vagy más zöldség
10 gr vaj, fűszerek
|
6. nap
|
300 gr burgonyagulyás:
paradicsom, hagyma, paprika, burgonya
|
200 gr burgonyapüré
sárgarépa, saláta stb.
10 gr vaj, fűszerek
|
7. nap
|
300 gr Bircher-burgonya
(félbe vágott, köménnyel megszórt sült burgonya)
valamilyen saláta
|
200 gr burgonyaleves paradicsomsaláta és 2 szelet barna kenyér kevés vajjal
|