A krumpli diéta

Ez egy enyhe, lúgosító méregtelenítő diéta. Hatására a szervezetben felhalmozott ödémák és gyulladást keltő anyagok egy jó része kiürül. A szövetek tehermentesülnek, javul a keringés, a kúrázó frissebbnek, fittebbnek, mozgékonyabbnak érzi magát, teljesítménye is jelentősen javul.
Kiválóan alkalmas önmagában is 1-4 hétig méregtelenítésre, regenerálásra – elsősorban azoknak, akik nem böjtölhetnek, vagy attól félnek, esetleg normál vagy sovány testalkatúak. De ajánlhatjuk intenzívebb méregtelenítő kúra bevezetésére is, vagy azoknak is jó, akik a léböjt után még fogyni szeretnének.
Fő szabályok:
  • A kúra alatt a sót meg kell szorítani, esetleg el is lehet hagyni (ha valaki teljesen nem tud sómentesen étkezni, csipetnyi tengeri sót használjon az ételekhez).
  • Legalább napi 2,5 – 3 liter ásványvizet el kell fogyasztani.
  • Lehetőleg este már csak kevés gyümölcsöt együnk és főleg ne puffasztót (csonthéjas magvúak, szilva, barack, szőlő)
  • Ne együnk túl sok banánt, édes vagy aszalt gyümölcsöt.
  • Tilos a kúra során zsírban sült burgonyát (pomes, hasábburgonya) fogyasztani!
  • A kúra alatt tilos húst és édességeket enni!
  • A salátákat lehetőleg friss zöldségekből készítsük, esetleg mélyhűtöttből.
  • Ne használjunk konzerveket, porleveseket!
  • A salátákhoz ecet helyett citromlevet adjunk, kevés hidegen sajtolt olajat, ill. természetes fűszereket, joghurtot, kefirt, magvakat (lenmag, dió, mandula stb.) használjunk.
  • A salátákra semmilyen majonézes öntetet ne tegyünk.
  • Délben fogyaszthatunk bármilyen zöldséglevest is, azok elkészítéséhez ne használjunk mesterséges ízesítő szereket (leveskocka, porok, stb.), zsírt, habarást, vagy rántást.
  • Néha a krumplit le lehet cserélni sótlan főtt barna rizsre is.
  • A kúra alatt tilos alkoholt fogyasztani!
Jó tanácsok
  1. Csak nagyon minimálisan sózza az ételeket (ha lehet, teljesen el is hagyhatja!) és részesítse a nátriumszegény sót előnyben.
  2. Rágjon meg mindent nagyon alaposan.
  3. A burgonya esetleg barnarizzsel vagy puliszkával is helyettesíthető.
  4. Étkezések között gyümölcs, gyógyteák, folyadék és frissen centrifugált gyümölcslevek, esetleg 1 natúr joghurt vagy kefir fogyaszthatók.
  5. Napi fél-egy órát mozogni, tornázni kell (ha lehet a szabadban) a kúra alatt.
  6. Heti 1-2 alkalommal célszerű elmenni szaunázni és masszázsra.
  7. Ha nincs lehetőségünk krumplit enni, együnk barna kenyeret nem majonézes salátával.
  8. A gyümölcsleveket mindig hígítsuk fel szénsavmentes ásványvízzel.
  9. Ha lehet, csak frissen préselt vagy bioleveket igyunk.
  10. Ajánlott tisztító tea keverék: gyermekláncfű, tarackbúza, kutyabengekéreg, bodza, csalán, hibiszkusz, nyírfalevél. A felsoroltakból készítsünk azonos arányban egy keveréket. 1 liter vízzel 2 evőkanálnyit forrázzunk le, majd 10 perc állás után szűrjük le, és 1 evőkanál mézzel ízesítsük. A nap folyamán kortyolgassuk el.
  11. Aki szeretné az emésztőrendszerét jobban kitisztítani, igyon meg reggel éhgyomorra
– 2 dl keserű gyógyvizet (Mira, Fercncz József)
– 2 dl hígított aszalt szilvalevet
– 2 dl hígított savanyú káposztalevet (sótlant!)
Fogyasztható ételek
Az itt felsoroltak csak mintaként szolgálnak, természetesen a szezonnak megfelelően más zöldségek és gyümölcsök is fogyaszthatók. Az egyes napok is rugalmasan felcserélhetők egymással, sőt az alábbi minta szerint szabadon formálható is a diéta a fenti szabályok és tanácsok keretein belül!
Reggelire
2-3 szelet Abonett, Hamlett vagy barna kenyér vajjal vagy kevés túróval. Lehet müzlit (nem édesített, színezéket és mesterséges adalékot nem tartalmazót) is enni a felsoroltak helyett.
Ebédre
Vacsorára
1. nap
300 gr héjában főtt burgonya, évszaknak megfelelően valami­lyen saláta, retek
10 gr vaj
fűszerek (száraz natúr fűszernövényekből)
2 dl burgonyaleves, benne hagyma, sárgarépa és zeller kocka.
Saláta.
az elkészítéshez max. 10 gr vaj vagy hidegen sajtolt olaj használható
2. nap
300 gr burgonyapüré,
paradicsom-püré vagy -saláta
10 gr vaj, fűszerek
200 gr héjában sült burgonya
vegyes zöldségsaláta
10 gr vaj, fűszerek
3. nap
300 gr petrezselymes burgonya
zöldségek
10 gr vaj, fűszerek
200 gr burgonyahab (felvert püré)
káposztasaláta
10 gr vaj, fűszerek
4. nap
400 gr burgonyasaláta
vegyes zöldségtál
10 gr vaj, fűszerek
200 gr héjában sült burgonya
paprikasaláta
vaj, fűszerek
5. nap
3 dl burgonyaleves
vegyes zöldségtál
10 gr vaj, fűszerek
200 gr héjában főtt burgonya
retek vagy más zöldség
10 gr vaj, fűszerek
6. nap
300 gr burgonyagulyás:
paradicsom, hagyma, paprika, burgonya
200 gr burgonyapüré
sárgarépa, saláta stb.
10 gr vaj, fűszerek
7. nap
300 gr Bircher-burgonya
(félbe vágott, köménnyel megszórt sült burgonya)
valamilyen saláta
200 gr burgonyaleves paradicsomsaláta és 2 szelet barna kenyér kevés vajjal