Az ünnepi asztalra bizonyára szinte minden családban rákerül a sonka is, a megannyi sok finomság közé. Mi azonban egy olyan érdekes receptet ajánlunk, amelyet nem sokan ismernek. Készítsd el Te is a legfinomabb húsvéti sonkalevest, amelyben garantáltan nem fogsz csalódni!
Hozzávalók:
– 40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök)
– 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, lila káposzta)
– 1 nagy fej vöröshagyma
– 1 csokor petrezselyemzöld
– 1 dl száraz vörösbor
– 1 dl tejföl
– 1 dl tejszín
– 1 evőkanál natúr reszelt torma
– 1 púpozott teáskanál liszt
Elkészítés:
A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 l friss vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve nagyon éles késsel – rostjaira merőlegesen – kockákra vagdaljuk. (Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát nehéz szeletelni.)
A sonkalébe beletesszük az összes megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat. Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele.
Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük, és pirítóst kínáljunk mellé.
Jó étvágyat kívánunk!
forrás: pozitivnap.hu