Az étel minden élőlény üzemanyaga. Csak a rendszeresen bevitt és megfelelő típusú üzemanyagtól működik az emberi test olyan jól, mint egy olajozott gépezet. A kisgyermekek számára pedig különösen fontos a kiegyensúlyozott étrend, amely szilárdan megalapozza későbbi egészségüket. Az étel, amit a gyermekek kapnak, közvetlen hatással van fejlődésükre. Az alábbi élelmiszerek tehát közvetlen hatással vannak a gyerekek agyműködésére. Az alábbi átfogó lista meg is magyarázza miért van ez így:
1. Tojás A természet saját szuper élelmiszere, gazdag mindenféle tápanyagokban különösen kolinban. A kolin elengedhetetlen az agy fejlődésében és a memória funkciójának fenntartásában. A tojás fogyásztására minden másnap szükség van. Organikus, szabad tartásból származó tojásokat keress! A DHA zsírsavakban gazdag tojás segíti a neuronok kommunikációját.
2. Olajos halak omega-3 esszenciális zsírsavak támogatják az agy és a szem fejlődését. Ezek többnyire a lazacban és a makrélában vannak jelen. A tudósok gyermekek számára 2 adag olajos halat javasolnak hetente. A DHA és az omega-3 zsírsavak jelentősek.
3. Kurkuma Kutatások megerősítették, hogy a kurkumában lévő kurkumin elősegíti az agy növekedését, harcol a gyulladás ellen és blokkolja az Alzheimer-kórt okozó plakkok kialakulását. Most már tudom, hogy az indiai és közel-keleti konyhákban miért adnak egy kis csipet kurkumát a legtöbb ételhez.
4.Vasban gazdag élelmiszerek Vashiánytól a gyermek tompa, letargikus és lassú lesz. Ennek oka a sejtek, testrészek csökkent mértékű oxigén ellátásban rejlik, beleértve az agyat. Ennek elkerülése érdekében győződj meg róla, hogy a gyerek rendszeresen kap vassal dúsított gabonaféléket és zöld leveles zöldségeket- mint spenót, petrezselyem, és brokkoli. Az is igaz, hogy az emberi test a vasat húsból vagy halból könnyebben nyeri ki, így tartalmazza ezeket is a gyerek étrendje.
5. Paradicsom Technikailag egy gyümölcsről van szó, legtöbbször viszont a paradicsomot többnyire zöldségként használjuk főzésnél, és jogosan. Tele van likopinnal, ami egy antioxidáns és megszünteti a káros szabadgyökök hatását az emberi testben, így megakadályozza az oxidáció által esetleg keletkező károkat az agyban. A zöldség A- vitamint és flavonoid antioxidánsokat is tartalmaz, beleértve az alfa-és a béta-karotint, a luteint és a xanthinokat.
6. Barna rizs A rostokban gazdag teljes kiörlésű gabonában lévő komplex szénhidrátok elősegítik az agy működését. Ezeket az összetett szénhidrátokat lassabban égeti el a szervezet (ellentétben az egyszerű szénhidrátokkal mint a cukor), ily módon az agyat egész nap jól táplált állapotban tartják.
7. Diófélék ” Nézd csak! Egy dió úgy néz ki mint egy emberi agy! Nagyon jó az agyadnak! “- ezzel a mondattal fel lehet kelteni egy gyermek érdeklődését is, és az állítás teljesen igaz is. A diófélék tele vannak omega-3 zsírsavakkal, omega-6 zsírsavakkal, folsavval, E és B6-vitaminnal. A dió, mandula, mogyoró, földimogyoró – jó zsírokat tartalmaz, támogatva az agy fejlődését. Fontold meg a házi készítésű dióvaj készítését, helyettesítve a tejtermékből készült vajat.
8. Magok A magok az E-vitamin jó forrásai, ami antioxidánsként megvédik az agyat a sejtmembrán károsodásától. A tökmag a cink nyomelem tárháza, amely egy memória-növelő ásványi anyag. A legjobb módja annak, hogy magokat csempésszünk a gyerek étrendjébe az, hogy megtanítjuk a gyerekeket arra a jó szokásra, hogy dióféléket és magvakat fogyasszanak chipsek vagy kekszek helyett.
9. Bogyós gyümölcsök Az antioxidánsok olyan tápanyagok, amelyek védik a gyermek agyát a napi igénybevételtől. Az áfonya, eper és málna tele vannak antioxidánsokkal.
10. Avokádó: Nem sokan tudják, hogy a gyerekek összes elfogyasztott kalóriájának legalább 1/4-ét telítetlen zsírokból kellene biztosítani. Az avokádó Mexikóban és Közép-Amerikában őshonos gyümölcs. Elsősorban az agy nagyon tápláló étkeként tartják számon, amely megelőzi az Alzheimer-kór kialakulását. Krémes textúrája miatt ideális egészséges turmixok, mártások, tésztaszószok készítéséhez! Minden anya azt szeretné, hogy az ő gyermeke legyen a legokosabb és legügyesebb. Ezek a szuper élelmiszerek, aktívan fogják a gyermek agyát tartani. Ha figyelünk gyermekünk étkezésére, jövőre nem lesz rossz a bizonyítvány!
Ha tetszett,Oszd meg a cikket! 🙂