Az articsóka sokféle jótékony hatással bír, ez az egészséges és ízletes zöldség pedig a fogyásban is segít diuretikus és zsírégető hatásainak köszönhetően. Ha fogyni szeretnénk, a koplalás helyett válasszuk inkább a kiegyensúlyozott, fehérjékben és tápanyagokban gazdag ételeket.
Az articsóka, amellett, hogy segít a zsírégetésben, fontos B-vitamin-, vas-, magnézium-, aminosav-, flavonid-, foszfor- és káliumforrás is egyben.
Hogyan járul hozzá a fogyáshoz?
Még ha ez segít is lefogyni, tudnunk kell, hogy nem létezik olyan csodaszer, ami alvás közben fog lefogyasztani. Vannak ugyan táplálékok, amelyek segítenek előremozdítani a folyamatot, de mind emellé akaratra, kitartásra és életmódváltásra van szükség.
Az articsóka különleges tulajdonságokkal rendelkező zöldség, amely sokféleképpen segít ebben – például inulin tartalmának köszönhetően, amely egy lassan bomló szénhidrát, ennél fogva nagyon hasznos cukorbetegek esetében. Gazdag rostokban, ezért csökkenti a vércukorszintet és a koleszterint is, és a székrekedést is megelőzi.
Az articsóka egy másik fontos eleme a cinarin, amely stimulálja az epe termelődését, zsírégető és diuretikus hatású, így megakadályozza a víz visszatartását a szervezetben. Emellett fontos megjegyezni, hogy az articsóka kevesebb, mint 1% zsírt tartalmaz, kalóriaértéke pedig mindössze 22 kcal 100 grammonként.
A zöldség tehát háromféle képen segít a fogyásban: alacsony kalóriatartalom, diuretikus hatás és zsírégetés.
Egyéb jótékony hatások
- Védi és regenerálja a májat
- Stimulálja az emésztést
- Kitűnő méregtelenítő, tisztítja a beleket, májat és a veséket
- Csökkenti a vérben a rossz koleszterinszintet
- Megelőzi a szívkoszorúér betegségeit, mint például az ateroszklerózist
Hogyan készítsünk articsókalevet?
Először megtisztítjuk a zöldségeket: levágjuk a szárát, valamint a hegyéből kb. 1 cm-t, eltávolítjuk a külső leveleket, majd kiskanállal kivájjuk a pihés közepét. Gyorsan átkenjük egy darab citrommal, hogy megakadályozzuk az oxidáció miatti barnulást, majd egy tál hideg citromos vízbe tesszük őket. Másfél liter vizet felteszünk főni, majd a lobogó vízbe tesszük az articsókákat. Kb. húsz percig hagyjuk így, ameddig megpuhulnak a zöldségek. Azt a vizet fogyasztjuk a kúra során, amiben a zöldségek megfőttek, kis citromlével keverve. A főtt articsókát pedig elfogyaszthatjuk kis olívaolajjal, sóval és ecettel, vagy bárhogyan elkészítve.
A kúra során naponta háromszor fogyasszunk belőle, havi 10 napig három hónapon keresztül. A kúra tíz napja alatt igyekezzünk minél kevesebb feldolgozott vagy instant ételt enni, kerüljük a zsírt és cukrot, valamint fogyasszunk minél több folyadékot és gyümölcsöt.
Egyed Zsuzsanna