Egy újabb csodanövény? Nem hisszük, csak ugyanúgy tele van szervezetünk számára hasznos dolgokkal, mint néhány más “csoda”.
Mik ezek a “hasznosságok”, amiknek a birtokában van a goji, avagy más néven farkasbogyó?
- bőséges vitamin- és fehérjeforrás
- ásványi anyag és omega zsírsav forrás
- több antioxidánst tartalmaz, mint bármi más élelmiszer. Az antioxidánsok semlegesítik és lebontják a káros szabadgyököket
- magas A vitamin tartalma miatt karbantartja illetve javítja a látást, csökkenti a vakfoltok méretét
- a második legmagasabb C vitamin tartalmú gyümölcs
- az egészséges bőrhöz nélkülözhetetlen szénhidrátokat tartalmaz
- serkenti az agyalapi mirigy működését, fokozza a növekedési hormon (fiatalság hormon) termelődését
- képes kiegyensúlyozni a koleszterinszintet, így jótékony hatással van a keringésre
- a poliszacharidok csökkentik a vérnyomást
- magas kálcium és magnézium tartalmaz miatt a csont és izomállományt karbantartja
- segítségével az alvás könnyebb, jobb lesz, így csökken a stressz is
- cerebrozid és betain tartalma védelmet nyújt a májnak
- antioxidánsa segíti a cukorbetegség visszaszorítását
- étrend kiegészítőként elősegíti a túlsúly leadását
- ellaginsav tartalma csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
- az emésztési problémákat is csökkenti
- poliszacharidjai képesek meghosszabbítani a spermiumok élettartamát és serkenti a nemi vágyat
Ha fentieknek csak tizede igaz, akkor is érdemes kipróbálni és néha csemegézni a goji gyümölcséből.
Bár a legjobb nyersen enni, de fogyaszthatjuk levesben, müzliben, joghurtban, magvakhoz keverve, vagy akár teát is készíthetünk belőle.
Forrás: antalvali.com, gojibogyo.hu