Az a csodálatos Goji bogyó

Egy újabb csodanövény? Nem hisszük, csak ugyanúgy tele van szervezetünk számára hasznos dolgokkal, mint néhány más “csoda”.

Mik ezek a “hasznosságok”, amiknek a birtokában van a goji, avagy más néven farkasbogyó?

  • bőséges vitamin- és fehérjeforrás
  • ásványi anyag és omega zsírsav forrás
  • több antioxidánst tartalmaz, mint bármi más élelmiszer. Az antioxidánsok semlegesítik és lebontják a káros szabadgyököket
  • magas A vitamin tartalma miatt karbantartja illetve javítja a látást, csökkenti a vakfoltok méretét
  • a második legmagasabb C vitamin tartalmú gyümölcs
  • az egészséges bőrhöz nélkülözhetetlen szénhidrátokat tartalmaz
  • serkenti az agyalapi mirigy működését, fokozza a növekedési hormon (fiatalság hormon) termelődését
  • képes kiegyensúlyozni a koleszterinszintet, így jótékony hatással van a keringésre
  • a poliszacharidok csökkentik a vérnyomást
  • magas kálcium és magnézium tartalmaz miatt a csont és izomállományt karbantartja
  • segítségével az alvás könnyebb, jobb lesz, így csökken a stressz is
  • cerebrozid és betain tartalma védelmet nyújt a májnak
  • antioxidánsa segíti a cukorbetegség visszaszorítását
  • étrend kiegészítőként elősegíti a túlsúly leadását
  • ellaginsav tartalma csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
  • az emésztési problémákat is csökkenti
  • poliszacharidjai képesek meghosszabbítani a spermiumok élettartamát és serkenti a nemi vágyat

Ha fentieknek csak tizede igaz, akkor is érdemes kipróbálni és néha csemegézni a goji gyümölcséből.

Bár a legjobb nyersen enni, de fogyaszthatjuk levesben, müzliben, joghurtban, magvakhoz keverve, vagy akár teát is készíthetünk belőle.

Forrás: antalvali.com, gojibogyo.hu