Az ürmös gyógybor

A csupa gyógynövényből álló recept 1892-ből származik és fogyasztói esküsznek jótékony hatására. Aki szereti a különlegességet, az most merüljön el ebben a boszorkánykonyhában.

Felhasználható gyógynövények

  1. Fehér üröm, kálmosgyökér, édeskömény, angelikagyökér, fodormenta, borsmenta,
  2. Izsópfű, borókabogyó, koriandermag, csipkebogyó, csalánlevél, zsurlófű,
  3. Diófalevél, cickafarkfű, ezerjófű, ánizsmag.

Hozzávalók

5 liter borhoz, minden gyógynövényből 2 csapott evőkanállal kell tenni. A fehér ürömből – ízlés szerint – 3-4 csapott evőkanállal teszünk. 5 dl 96 fokos tiszta szeszt, vagy 1 liter 52 fokos semleges ízű, szagú pálinkát, vodkát adunk.1 kg kristálycukrot, vagy 1 kg és 40 dkg mézet teszünk hozzá.

Keverés

Ha kristálycukorral készítjük, akkor az 5 liter borba belemérjük a szükséges gyógynövényeket, amíg azok zöme le nem ülepedik (2-3 hét), naponta megkeverjük, majd finom szöveten keresztül leszűrjük és hozzáadjuk az alkoholt és a cukrot. Újabb 2-3 hétig érleljük, s aztán fogyaszthatóvá válik.
Ha mézzel készül az ürmösbor, hogy a méz is kiadja sajátos aromáját egyszerre tesszük a borba a gyógynövényekkel és az alkohollal, rendszeresen keverjük, majd 4-5 hét múlva leszűrjük, s aztán válik fogyaszthatóvá.

Megjegyzés

Az előírt alkohol mennyiségére azért van szükség, hogy a bor a cukortól, vagy méztől nehogy újra forrásnak induljon.
A gyógynövények bio, vagy gyógynövényboltokban tasakos csomagolásban megrendelhetők.

Matiz János Tiszavasvári-Tokaji borász továbbfejlesztésével készült.

bor