E csodálatos növény egészségvédő, illetve gyógyító hatása már régóta ismert. A téli hónapokban valahogy mégis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. Pedig ha ősztől tavaszig napi rendszerességgel fogyasztanánk belőle – főleg nyers formában –, akkor sok kellemetlen betegségtől menekülhetnénk meg. Ráadásul nagymértékben csökkentenénk a daganatos betegségek kialakulásának esélyét is.
A cékla mélyvörös színét a benne lévő glükozidnak, a betaninnak köszönheti, melyet az élelmiszeripar ételek színezésére használ vagy por, vagy céklalé-koncentrátum formájában.
Ebből a már ókorban is ismert növényből Apicius – a híres római mesterszakács – is készített többféle fogást, ajánlotta nyersen salátaként is, ecettel, mustárral és olajjal gazdagítva. A középkorban gyógyerejét többek között székrekedés, lázas betegség esetén használták ki. Nehéz is lenne felsorolni a szervezetre gyakorolt összes jótékony hatását, egyike a tápanyagokban leggazdagabb növényeknek.
Természetes szupergyógyszer
A cékla az egyik legjobb antioxidáns-forrás, tisztítja a bélcsatornát, szabályozza az anyagcserét. Testsúlycsökkentő diétában kimondottan javasolt. Méregtelenítő hatása igen erős, így célzott kúrák esetén szinte kötelező a használata. Fogyasztásával elkerülhető, hogy a táplálék és a toxikus anyagok túl sokáig időzzenek a gyomorban és a bélcsatornában, így az ebből fakadó betegségek kockázata is csökken. A daganatos betegségeket hatékonyan előzi meg. Ha már kialakult a daganat, akkor az alternatív terápia részeként a nyers cékla és céklalé alkalmazása meggátolja a daganatos sejtek növekedését, terjedését. Ilyenkor érdemes házilag, rögtön a fogyasztás előtt préselni a levét, hogy magas hatóanyag-tartalma ne csökkenjen a tárolás következtében.
A cékla magas káliumtartalma javítja az állóképességet, és az izomzatot is erősebbé teszi. Gazdag foszforban, kalciumban, vasban, valamint A-, B- és C-vitaminokban. Mivel erős májtisztító, képes az alkoholfogyasztás káros hatásait is részben ellensúlyozni. Influenza és nátha leküzdésében is segít. Az eddig említett tulajdonságai, továbbá általános immunerősítő és roboráló hatása miatt hasznos lenne változatos formában, gyakrabban szerepeltetni a gyermekétkeztetésben.
A cékla a gasztronómiában
A konyhaművészet szempontjából a cékla univerzális növény, készülhet belőle krémleves, köret, de zöldségragukhoz is kiváló. Sütőben burgonyával együtt sütve izgalmassá teszi a fogást. Éppúgy alkalmas brownie sütéséhez, mint kenőkék készítéséhez.
Aki kevésbé rajong a nyers cékla ízéért, próbálja meg almával és répával készült változatát. Ehhez reszeljünk le egy-egy céklát, almát és répát. Adjunk hozzá egy kanál mézet, kevés kardamom- és gyömbérport, majd locsoljuk meg egy kis citromlével. Hagyjuk állni legalább fél óráig, hogy az ízek összeérjenek. Ez a nyers saláta fantasztikus vitaminbomba. Betegség esetén minden nap fogyasszunk belőle akár napi 2-3 alkalommal is.
A lepényre, pirítósra használt növényi összetevőkből álló kenősök egyik fő összetevőjeként is használhatjuk a céklát. Bár az ízvilág kicsit más lesz attól függően, hogy főve vagy nyersen használjuk, a hatóanyagok megőrzése és gyógyerejének kihasználása érdekében érdemesebb nyersen alkalmazni.
Íme egy ízletes változat. Pároljunk félpuhára egy nagy, vagy két kisebb céklát. Pépesítsük villával vagy aprítóval. Keverjük el 1,5 dl növényi (rizs, zab) tejszínben, esetleg tejfölben, majd sózzuk, borsozzuk. Adjunk hozzá fél kávéskanál őrölt köményt és kurkumát, a végén pedig morzsoljunk bele 5-8 dkg fetasajtot. Feltétként tésztára vagy salátára is tehetjük.