Évek óta a húsvéti családi menü egyik csúcspontja nálunk a cipóban sült sonka. Egyszerű kelt tésztával készítettem eddig, mindig nagyszerűen sikerült, melyhez a múlt évben készült képek is tanúbizonyságul szolgálnak.
Ebben az évben kovászos kenyérben szeretném sütni a sonkát, ez az elképzelésem még kialakulóban van. Egyszer rozstésztában is sütöttem, csodálatosan harmonizált a főtt-sült sonka a ropogós rozscipóval, a gyerekek viszont jobban kedvelik a búzalisztből készült tésztában sült sonkát.
Ezt a verziót kötözött sonkával készítem, rozscipóhoz kifejezetten jobban illik a csontozott füstölt sonka.
A kötözött sonkát hideg vízben teszem fel főni, legjobb lassú tűzön, félig lefedve puhára főzni. Idő híján a kuktában való előfőzés ez esetben bocsánatos bűn szerintem. Ugyanakkor a lassan főzött sonka állaga egészen más lesz.
1 nagy vöröshagymát, 4-5 gerezd fokhagymát, 2-3 babérlevelet és 10 szem fekete borsot teszek a sonka mellé. Amikor megpuhult, hagyom a saját levében kihűlni. A cipóban sütéshez alaposan le kell itatni a sonka levét, így érdemes időben kivenni a főzőlevéből és papírtörlőn időztetni.
A lezsírozott, leszűrt füstölt alapléből számtalan nagyon finom leves készíthető, vagy érdemes lefagyasztani későbbi felhasználásra. Mondjuk egy finom pórékrémleves vagy spárgakrémleves főtt sonkacsíkokkal és fürjtojás betéttel kellemes tavaszi ízekben pompázó húsvéti leves lehet.
Egy 1,2-1,5 kg-os sonkához fél kg átszitált lisztből készítek kelt tésztát. 2,5 dkg élesztőt felfuttatok 1 dl langyos vízben, egy teáskanál cukorral. További 1 dl langyos vízet, 10 dkg olvasztott vajat, 2 egész tojást, 2-3 csapott teáskanál sót összedolgozok a liszttel és a kovásszal. Huzatmentes helyen, konyharuhával letakarva duplájára kelesztem. Ez után liszttel megszórt deszkán kinyújtom akkorára, hogy kényelmesen becsomagolhassam bele a sonkát. Az illesztések alul és oldalt tegyenek. A két végén a tésztát alá hajtom a göngyölegnek. A fölös tésztát levágom, díszítésként használom fel.
Letakarva 30 percig pihentetem, majd kevés tejszínnel elkevert tojássárgájával megkenem és 200 C fokra előmelegített, gőzös (fém tálban 2-3 dl vizet teszek a sütőbe) sütőben körülbelül 40 percig sütöm.
Ebben az évben hagyományos eljárással készült mangalica sonkát fogok cipóban sütni, és valószínűleg kovászos kenyértésztában. Természetesen be fogom mutatni. Mostanában, még néhány kedvenc húsvéti ételt bemutatok majd, menüajánlat gyanánt.