A gombát szuper-élelmiszernek tartják, így nem csak diétás étkezésünk kötelező tartozéka kell legyen, hanem ajánlott beilleszteni étrendünkbe legalább heti rendszerességgel. Használjuk minél gyakrabban önálló ételként, rántottához, levesekbe, salátákba vagy köretként.
A világon 120.000 különböző gombafaj ismert, ezek közül Európában 4000 gombafaj létezik, közülük 300 mérgező az ember számára.
A természetben egész évben megtalálhatók a különféle gombafajok. A gomba bár nem fotoszintetizál, mégis zöldségként tartják nyilván.
Fogyasztása minimális kalória bevitellel jár. Fehérjéje tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.
Nézzük, miért szuper-élelmiszer a gomba.
A gombák és az emberi szervezet bizonyos esetekben ugyanazokra a fertőzésekre, kórokozókra reagálnak. A gombák fejlődésük során egyfajta speciális vegyületeket állítottak elő a kórokozók elpusztítására. Amikor gombát fogyasztunk, a mi szervezetünkbe is bejutnak ezek az úgynevezett ellenálló vegyületek, így könnyebben leküzdjük a betegségeket.
Mint minden jelentős szuper-élelmiszer, úgy a gombák is tartalmaznak a szervezetünk számára fontos makró-és mikróelemeket.
A gomba hosszú kifejlődési szakaszon megy át, és ez idő alatt a föld alól összegyűjt egy csomó értékes tápanyagot, melyhez mi is, nagyrészt a kalapját fogyasztva hozzájutunk.
A gomba egy olyan különleges enzimet termel, mely szükséges a mi emésztésünkhöz is.
A gombát legjobb, ha hőkezelve fogyasztjuk, hiszen így értékesül legjobban a benne található tápanyag. Ha természetes multivitaminra van szükségünk fogyasszunk minél több gombát. Tetőtől-talpig tele van vitaminnal és ásványi anyaggal.
A gomba jó hatással van az immunrendszerre, tüdőre, nyirokrendszerre, fokozza a libidót, javítja a memóriát és a szív működését is.
A FASEB Journal szaklapban megjelent új kutatás szerint a gomba fogyasztása pozitív hatást gyakorol a testsúly szabályozására. A Johns Hopkins Egyetem Bloomberg Orvostudományi Kara testsúly-szabályozási központjának egyéves, randomizált klinikai kísérlete azt mutatta, hogy ha a vörös húst kétspórás csiperkegombával helyettesítik az étrendben, az hatékony alternatívát kínál a fogyás elősegítésében és fenntartásában. Az egyéves kutatási időszak végén az eredmények azt mutatták, hogy a húst gombával helyettesítő alanyok 3 kilogrammot fogytak, és testösszetételük is javult a standard diétát követőkhöz képest, továbbá a testsúlycsökkenést meg is tudták őrizni.
A kísérlet egybehangzik a korábbi kutatások eredményeivel, amelyek szintén azt mutatták, hogy az alacsony energiasűrűségű ételek, különösen a gombák fogyasztása a magas energiasűrűségű ételek (például darált marhahús) helyett hatékony módszer lehet a napi energia- és zsírbevitel csökkentésére, miközben továbbra is megmarad a telítettségérzés az étkezések után.
Ezért nehezen emészthető a gomba
Bizonyára hallottad már, hogy a gomba a szervezet számára nehezen feldolgozható étel.
Mint dr. Csiszár Miklós elmondta, némelyik gombában sok a nehezebben emészthető fehérjetípus, amelynek feldolgozásához több energiára van szüksége a szervezetnek.
Alaposan meg kell rágni, a rossz fogazatúak inkább darálva fogyasszák. Egyszerre túl nagy mennyiségű gomba megfeküdheti a gyomrot.
Ám a gombát gyakran inkább az elkészítése teszi nehezen emészthetővé.
Például, ha nagy mennyiségű szénhidráttal – tésztával vagy burgonyával – együtt fogyasztod, akkor körülbelül olyan terhelő ételt kapsz, mint a rántott hús hasábburgonyával. A gomba nagy része egyébként víz, de a fehérje aránya magas benne. Zsírt vagy sok energiát nem tartalmaz.
Fontos azonban megemlíteni, hogy csakis szakértőtől vásároljunk gombát amennyiben a piacról szerezzük azt be!
Forrás: gomba.hu