Készítsünk epres-mákos tortát!

Az eper sokak nagy kedvence. A gyerekek cukorba mártva vagy tejszínhabbal a tetején szeretik a leginkább, ám mi egy változatosabb alternatívát kínálunk ezúttal!

Ínyenc:Epres-mákos torta

Elkészítési idő: 45-50 perc

Hozzávalók:

  • 10 dkg nyers nádcukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 egész tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dl biotej vagy rizstej
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
  • 1 csomag biosütőpor
  • 8 dkg fehér tönkölyliszt + kevés az eperhez
  • 10 dkg mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg eper negyedekre vágva

A vajat a cukorral, a két egész tojással és a tojássárgákkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, a mákot, a reszelt citromhéjat, és alaposan elkeverjük. Ezután vajjal kikent formába öntjük, a tetejére rátesszük a lisztben megforgatott epret, és előmelegített sütőben először 15-20 percig 180 fokon, majd 200 fokon tűpróbáig sütjük. A sütemény akkor jó, ha a beleszúrt hústűn vagy fogvájón a tészta már nem ragad. A normál tésztától kicsit lágyabb állagú lesz. Ha kihűlt, karamellás eperöntettel tálaljuk. Ehhez kevés nyers nádcukrot olvasztunk, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk az epret, és puhára főzzük.