Nagymamáink bodzaszörp receptje, ami egyben gyógyszer is

A bodzából nagyon finom szörpöt készíthetünk, amely nem csupán felfrissít, hanem az egészségre is jótékony hatással van, és így természetes gyógyítóként is használhatjuk egyszerre.

 

 

 

 

Nézzük meg mire jó a bodza:

  • immunrendszer erősítő
  • erős antioxidáns hatású
  • hashajtó
  • enyhe vízhajtó
  • vesevédő
  • csökkentheti a koleszterinszintet
  • öregedésgátló hatású

Gyógynövényként is használják immunrendszer erősítő hatása miatt. A fekete bodza antioxidáns és immunrendszer erősítő tulajdonságai jótékony hatást gyakorolnak a test normális reagálására az A és B vírusok által okozott influenzával szemben. A bogyók, mint a legtöbb bogyós növénynél, tele vannak antioxidáns flavonoidokkal.A bodza tartalmaz antocianin flavonoidokat, melyek ismertek a szabad gyökök semlegesítési tevékenységeikről az egész keringési rendszerben.

Bodza virág hatásai:

  • izzasztó, lázcsillapító, hűléses állapotokban
  • enyhe hashajtó
  • enyhe vizelethajtó
  • vérnyomáscsökkentő
  • érfalerősítő
  • köptető, köhögéscsillapító

Bodzaszörp készítése:

DSC9809

  • 1 l víz
  • 1 kg kristálycukor
  • 1 db karikára vágott citrom
  • 10 db bodzavirág
  • 1 dkg citromsav

Elkészítése nagyon egyszerű, hiszen minden hozzávalót össze kell csupán keverni. Egy nagy üvegedényben le kell zárni légmentesen és 5 napig hűvös, száraz helyen hagyni kell állni. Ha nagyobb mennyiségben szeretnénk készíteni belőle, nyugodtan megtehetjük, hiszen hónapokig eláll.