A vörösbor talán mégsem hat olyan jótékonyan az egészségre, mint ahogy azt eddig hittük – állítják a tudósok, akik az italnak azt az összetevőjét tanulmányozták, amelyet a szív- és érrendszeri előnyök forrásaként tartanak számon.
Kutatások bizonyítják, hogy a vörösbor, az étcsokoládé és a bogyós gyümölcsök fogyasztása gyulladáscsökkentő hatású – emiatt feltételezik a tudósok, hogy ezek közös összetevője, a rezveratrol áll az összefüggés hátterében. Richard Semba, a Johns Hopkins Egytem orvosi karának professzora kollégáival együtt nem talált bizonyítékot erre. Két toszkán kisvárost szemeltek ki a vizsgálathoz, ahol 783 önként jelentkező, idős helyi lakost vontak be a felmérésbe.
Nem is olyan egészséges a vörösbor? (Fotó: Europress)
A résztvevők részletekkel szolgáltak a napi étrendjükről, illetve vizeletmintát is adtak, hogy becslésbe lehessen bocsátkozni a rezveratrol-bevitelüket illetően. A kilencéves megfigyelési periódusban 268-an haltak meg, 174-en letten szívbetegek, és 34 főnél diagnosztizáltak rákot. A rezveratrol azonban nem állt összefüggésben a halandósággal, a szívbetegséggel vagy a rákkockázattal. Sőt, a JAMA Internal Medicine című szakfolyóiratban megjelent beszámoló alapján a vérben található, gyulladásra utaló értékekkel sem.
Semba professzor úgy nyilatkozott, hogy a rezveratrollal kapcsolatos hírverés csak egy újabb példa azokra a kedvezőnek hitt életmódbeli döntésekre, melyek nem állják ki az idő próbáját.