Gyermekkori késő őszi esték emlékét idézi a konyhát betöltő sütőtök illata. A cikkekre vágott, dércsípte termés a sütőben sül készre. Ismerős Önök is ez a kép?
A sütőtököt a közép- és dél-amerikai indiánok kezdték el termeszteni. Megbecsült növényként, a kukorica és a bab mellett, a “Három nővér” egyike volt. Hazánkban a világháborús időkben népélelemnek számított, mivel könnyű volt termeszteni, és ami még fontosabb, magas vitamin-, fehérje- és szénhidráttartalma miatt tápláló ételnek tartották.
Gazdag vitaminforrás
Férfiaknak!
A tökmag fogyasztását elsősorban a férfiaknak ajánlják: Olvassa el, miért!
Élénk narancssárga színe mutatja, hogy rendkívül gazdag karotinban, ami az A-vitamin előanyaga. Ezen kívül C- és B-vitaminokat is tartalmaz, melyek csökkentik az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Magja gazdag omega-3 zsírsavakban, vasban és cinkben, valamint káliumban és magnéziumban, illetve jelentős E-, B1- és B2-vitamin-tartalma. A tökmag kedvező ásványianyag-összetétele megfelelő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzéséhez.
Saláták és sütemények
Élvezeti értéke a termés cukortartalmától függ. A kanadai- vagy sonkatök magasabb cukortartalmánál fogva ízletesebb, mint az úritök. Ha viszont ez utóbbit szabadban hagyjuk fagyos őszi éjszakákon, hogy megcsípje a dér, a benne lévő keményítő egy része egyszerű cukrokra esik szét, így válik igazán édessé.
Nyers húsa frissen kipréselve ivólevek értékes alkotó eleme, illetve gyufaszálnyi darabokra metélve késő őszi, friss saláták alapja. Nagyon finom például csíkokra vágott parajjal vagy kínai kellel, vékonyra szeletelt lilahagymával, zöldpetrezselyemmel fűszerezve, tökmaggal vagy dióval megszórva. Megsütve önmagában is finom csemege. Feldobhatjuk csipkebogyólekvárral, mézes dióval, ekkor desszertként ehetjük. Fűszeres juhtúróval vagy reszelt parmezánnal együtt sütve ismét másik arcát mutatja. Ha pedig burgonyát, lilahagymát és sütőtököt nagyobb kockákra darabolunk, tetszés szerinti fűszerolajban megforgatunk, és tepsibe téve sütőben megsütünk, zöldsalátával körítve nagyszerű őszi vacsorát adhatunk az asztalra.
A sütőtök édes ízvilága lehetővé teszi, hogy egzotikus és pikáns ételek készüljenek belőle. A sült tökből varázsolhatunk leveseket, vagy almához hasonlóan pitét tölthetünk meg vele, de sütemény tésztájába is nagyszerűen illik.
A tökmag és az olaja
A tökmag szintén értékes táplálék. Jó tudni, hogy a többi olajos maghoz hasonlóan a szervezet jobban hasznosítja, ha fogyasztás előtt beáztatjuk. Ebben az esetben már ne süssük vagy főzzük, inkább keverjük salátába, vagy készítsünk belőle tökmagpesztót, azaz csokornyi zöldpetrezselyemet citromlével, fokhagymával, tökmagolajjal és egy kevés sóval összeturmixolunk. Salátaöntetnek, húsok mellé vagy főtt tésztához kínálhatjuk. Ráadásul a megőrölt tökmag mézzel összegyúrva igazi ínyencfalat.
Tökmagolajat főleg az Őrségben találunk, ahol az autentikus olajütést is megnézhetjük. Mértékkel bánjunk vele, csak hidegen hasznáható, és ne feledjük, akármennyire egészséges is, mégiscsak finomított élelmiszerről van szó.