A látás a legfontosabb értékeink közé tartozik. Sajnos a látásunk gyakran romlik degeneratív betegségek következtében. Egyedül az USA-ban körülbelül hét milliárd dollárt költenek a szürke hályog kezelésére, amelyben 22 millió, 40 év feletti szenved. A Vision Council of America szerint a felnőttek majdnem 75%-ának szüksége van látáskorrekcióra, ebből körülbelül 64% visel szemüveget, a maradék 11% kontaktlencsét.
>
A népesség körülbelül egyharmada szenved rövidlátásban, 60%-a pedig távollátó, azaz nehézségei vannak a közeli éleslátással. Tehát kijelenthetjük: ennek az országnak látásproblémája van, ami ellen az egészséges táplálkozáson kívül nem igazán van preventív megoldás. A szívtranszplantáció korában élünk, azonban nem létezik olyan technika, amely a legfontosabb értékünket, a látásunkat megőrizné.
Szerencsére az egészséges táplálkozás nagy hatással lehet ezen érzékszervünkre. Bizonyos élelmiszerek fogyasztása bizonyítottan befolyásolja a látásunkat és a szemeink egészségét. Például a következő öt élelmiszer:
Tojássárgája
A 65 év felettieknél a látásvesztés fő oka a makula degeneráció. A tojássárgája rendszeres fogyasztásával lelassíthatjuk ezt a folyamatot. Különböző okokból egy degeneratív betegség elérheti a makulát – egy parányi terület a szem hátsó felében -, és csökkenteni tudja ezzel a látás élességét. A tojássárgája luteint tartalmaz, egy sárga színű antioxidánst a karotinoidok csoportjából. A lutein, és egy hasonló összetevő, a zeaxantin, a szem recehártyájában gyűlnek össze, és szabadgyököket kapnak el.
Néhány szakértő napi 6 mg-ot javasol ezekből az antioxidánsokból. Egy tojássárgája körülbelül 0,25 mg-ot tartalmaz, ha megfőzzük, többet. Ezenkívül a szervezetünk könnyebben felveszi a luteint a tojássárgájából, mint a gyümölcsökből vagy zöldségekből. Ha olíva- vagy kókuszolajjal együtt fogyasztjuk, akkor szintén segíthetünk a felszívódásában.
Más élelmiszerek is egészségesek a szemnek, a tojássárgája mégis a legjobb.
Spenót
Ez a finom zöldségféle nagyon sok luteint tartalmaz, így csodás hatással van a szemre. Ajánlott nyers spenótot fogyasztani, mert az antioxidánsok némelyike hő hatására elpusztul. A lutein és a zeaxantin segítenek az időskori makula degeneráció megelőzésében. A karotinoidok közül csupán a lutein és a zeaxantin találhatóak meg a szemlencsében. A brokkoli, a borsó, a cukkini, a kelbimbó, a kelkáposzta és más zöld színű zöldségek szintén sok luteint tartalmaznak.
Fekete áfonya
Számos szakértőnek a fekete áfonya számít a világ legegészségesebb ételének. A fekete héja tartalmaz antociánokat, amelyek erős antioxidánsok – a szervezet védő funkcióit támogatják. A fekete áfonya fogyasztása segít szemünket megvédeni a napfény nem kívánt ártalmaitól.
Répa
A répa fogyasztása nem feltétlenül fordítja vissza a látásromlás folyamatát, segíthet azonban a szem egészségét összességében megőrizni. Tartalmaz luteint és béta-karotint, amelyet a testünk A-vitaminná alakít át. Az A-vitamin egy fontos tápanyagunk, a hiánya vakságot okozhat. A narancssárga színű ételeink, mint a mango, a tök, a barack, az édesburgonya és a sárgadinnye szintén tartalmaznak béta-karotint.
Mandula
Ez az E-vitaminban gazdag dióféle szintén lassítja a makula degenerációt; már napi egy marék a javasolt mennyiség felét fedezi. A mandula tartalmaz egy daganatgátló tápanyagot, az amigdalint, amely B17-vitamin néven is ismert. A mandula támogatja az általános jó közérzetünket, segít a fogyásban, megakadályozza a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint javítja a bőr állapotát.
Fordította: Szentirmai Klaudia