Szőlőmag
Először 1936-ban Dr. Szentgyörgyi Albert írta le a szőlőmag emberi szervezetre kifejtett kedvező hatását. Ő mondta ki azt is először, hogy a szőlőmag tartalmazza valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst, a szőlő és a magja egy fantasztikusan erős természetes immunerősítő és antioxidáns. 18x erősebb a C-vitaminnál és 50x erősebb antioxidáns az E-vitaminnál, hő hatására sem megy benne tönkre a hatóanyag. A szőlőmag mikroőrleményben levő polifenolok antioxidáns hatásuknak köszönhetően hozzájárulnak a szervezetünkben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához.
A szőlőmag őrölve sokkal hatásosabb, mint szétrágva.
A szőlőmag nem tudja kifejteni jótékony hatását, ha szétrágod, vagy ha csak egészben lenyeled. Össze kell őrölni, mivel a benne rejlő hatóanyagok így kerülnek a felszínre.
Vízben és zsírban oldódó alkotórészeket egyaránt tartalmaz. A sejthártyán áthatolva az egész szervezetben képes kifejteni antioxidáns hatását. Azon ritka anyagok egyike, amelyek képesek áthatolni a vér-agy gáton, így védik az agysejteket a károsító hatásoktól, az idegrendszert a károsodástól.
Egészségre gyakorolt hatásai
A szőlőmag őrlemény segít semlegesíteni a szervezetünkben termelődő szabadgyököket, a nagy töménységben jelen lévő polifenol vegyületek segítségével, melyek antioxidáns hatása a C és E-vitaminnál hússzor erősebb.
A szőlőmag őrlemény ajánlott fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, az erős érrendszer kiépítésére, az ízületek védelmére, az anabolizmus serkentésére.
A városokban élőknek, a napi 8 órát irodában dolgozóknak ajánlott a stressz ellensúlyozására, a stressz tűrő képesség fokozásához a szabadgyökök lekötésén keresztül.
A szőlőmag őrlemény fogyasztható krónikus ízületi bántalmakra, gyulladás gátló hatása okán, hölgyeknek, változókori panaszokra, uraknak prosztatájuk védelmében.
Szerepe van a bőr rugalmasságának és nedvességtartalmának megőrzésében, valamint késlelteti a ráncok kialakulását. Külsőleg alkalmazva a szőlőmag őrlemény keverhető pakolásokba, ránctalanító és kisimító hatása miatt. A szőlőmag őrlemény bőrre kifejtett pozitív hatása, rugalmassá teszi a bőrt, érvényesül akkor is, ha elfogyasztjuk, mivel stabilizálja a kollagént és az elasztint.
Fiataloknak is ajánlott a készítmény fogyasztása, hiszen élénkíti az agyműködést, erősíti az immunrendszert. Időseknek a fogyasztása az érszűkület és az érelmeszesedés megelőzése céljából lehet hasznos.
A készítmény ajánlott továbbá keringési problémák megelőzésére, az allergiák tüneteinek enyhítésére illetve a koleszterinszint beállításához egyaránt. Segíthet az ízületek egészségének megtartásában, csökkentheti a gyulladásokat. Mivel hatásosan semlegesíti a szabad gyököket, erősíti az érfalakat és megelőzi az érelmeszesedést. A szőlőmag kivonat segíteni tud azoknak is, akiknek valamilyen allergiájuk, ízületi gyulladásuk, visszértágulatuk, aranyerük van. Egészében véve hozzájárul az emberi élettartam meghosszabbításához. Hatására csökken a szemgyulladás, nő a szem alkalmazkodó, és látóképessége valamint a kontrasztérzékenység.Jól alkalmazható a szem védelmére, szembetegségek megelőzésére és kiegészítő kezelésére. Egyaránt ajánlott a sárgafolt betegsége (macula degeneráció) és szürke hályog ellen – e két betegség az időskori látáscsökkenés és vakság leggyakoribb oka.
Mérsékelheti a cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegkárosodás okozta tüneteket, vagyis a zsibbadást és bizsergést a végtagokban.
Figyelem
A fenti információk nem helyettesítik az orvosi tanácsadást. Ha egészségügyi kérdései merülnek fel, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez. Az étrendkiegészítők használatakor javasolt napi adagot ne lépje túl! Szedésük nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot.
Forrás: livenaturals.hu