8 ok, amiért csípősnek készítsd az ételeidet!

Nem vétetlen, hogy sok ember szinte minden ételt csípőssé tesz, a szervezete tudja, mire van szüksége. A “régi” magyarok is tudták, mitől döglik a légy… 🙂

  1. Segít égetni a kalóriákat. Az anyagcseréd sokkal gyorsabban üzemel ilyenkor, egyenes arányban az erős étel mennyiségével és intenzitásával. Nem hiába izzadsz, miután csípős ételt ettél (sokszor már az étkezés alatt elkezdődik)
  2. Védi a szívedet. Tanulmányok bizonyították, hogy kevesebb szívroham volt a csípős ételt fogyasztók körében. Ennek oka, hogy a csili csökkenti a “rossz” koleszterin hatását.
  3. Gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatású a csípős érzésért és égő érzésért felelős kapszaicin. A kapszaicin sok fájdalomcsillapító krém és tapasz alapanyaga.
  4. “Étrendkiegészítő”. A chili A és C vitamint, valamint ásványi anyagokat tartalmaz.
  5. Csökkenti a rák kockázatát. A legújabb kutatások szerint a kapszaicin ugyanolyan hatást gyakorol bizonyos rákos sejtekre, mint a hatékony rákellenes szerek, potenciálisan elpusztíthatja a leukémiás sejteket és lassítja a halálos daganatok növekedését.
  6. Rendbeteszi a gyomrot. Bár nehéz elképzelni, de egyes kutatások szerint a fűszeres ételek fogyasztása csökkentheti a termelt gyomorsav mennyiségét, valamint a gyomorvérzést, és 53% -kal csökkentheti a gyomorfekély kialakulásának kockázatát.
  7. Boldogabb leszel. Mint a csoki, a csípős ételek is boldogsághormonokat szabadítanak fel. Mivel pedig boldogabb leszel, a stressz és a depresszió is csökkenni fog.
  8. Tovább élsz. Bár nincs rá tudományos bizonyíték, de egy kínai tanulmány szerint, ha minden nap megeszel valami csípős finomságot, 14%-kal csökkented a halál bekövetkezésének esélyét.

Persze, mint mindent, ezt se vidd túlzásba, tehát ne egyél meg egy befőttesüveg csilit, amiből másnak egy szem is sok.

Forrás: LifeHack