A legjobb ünnepi recept, ha nem akarod, hogy kárba menjen a főtt sonka leve

Az ünnepi asztalra bizonyára szinte minden családban rákerül a sonka is, a megannyi sok finomság közé. Mi azonban egy olyan érdekes receptet ajánlunk, amelyet nem sokan ismernek. Készítsd el Te is a legfinomabb húsvéti sonkalevest, amelyben garantáltan nem fogsz csalódni!

Hozzávalók:

 hus

– 40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök)

– 50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, lila káposzta)

– 1 nagy fej vöröshagyma

– 1 csokor petrezselyemzöld

– 1 dl száraz vörösbor

– 1 dl tejföl

– 1 dl tejszín

– 1 evőkanál natúr reszelt torma

– 1 púpozott teáskanál liszt

Elkészítés:

A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 l friss vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve nagyon éles késsel – rostjaira merőlegesen – kockákra vagdaljuk. (Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát nehéz szeletelni.)

A sonkalébe beletesszük az összes megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat. Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele.

hus2

Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük, és pirítóst kínáljunk mellé.

Jó étvágyat kívánunk!

forrás: pozitivnap.hu