A Vodafone az Éden Hotel miatt felfüggeszti a TV2-s hirdetéseit

A Vodafone Magyarország felfüggeszti a TV2-n tervezett hirdetéseit, ezzel is tiltakozva az ellen, hogy a tévécsatorna leadta az Éden Hotel című valóságshow egyik jelenetét, amelyen egy női szereplőt molesztálnak, és a műsor készítői nem nyújtottak azonnal segítséget a bántalmazott nőnek.

Nyilvánosan tiltakozik a Vodafone Magyarország a TV2 valóságshow-ja, az Éden Hotel április 24-i adásában látható jelenetek, valamint a csatorna hozzáállása ellen, vagyis hogy a műsorban történt szexuális erőszak után a műsor készítői nem nyújtottak azonnal segítséget a bántalmazott nőnek.

A mobilcég azt írja, hogy a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesülettel karöltve, a „Vodafone a nők biztonságáért” program keretén belül tevékenyen is részt vesznek a női jogok védelmezésében.

A Vodafone a TV2 több százmilliós nagyságrendű hirdetője, írják, és a vállalati etikai kódexe nem engedi meg, hogy üzleti kapcsolatot tartson fenn olyan cégekkel, akik ezen normákat nem tartják be. Ezért a TV2-n új kampányt nem indít, a jelenleg tervezett kampányai előkészítését pedig felfüggeszti mindaddig, amíg a csatorna által ígért, az üggyel kapcsolatos belső vizsgálatának eredményét transzparens módon nyilvánosságra nem hozza, és világos állásfoglalásban nem garantálja, hogy a jövőben műsoraiban a női jogokat maximális tiszteletben tartja és tartatja, valamint mindent megtesz az ezzel kapcsolatos törvények és etikai normák betartása és betartatása érdekében – áll a Vodafone közleményében.

A TV2-n futó Éden Hotel című valóságshow péntek esti adásban a Gábor nevű szereplő szexuálisan próbált közeledni játékostársához, Nórihoz, aki viszont határozottan többször is nemet mondott a közeledésre. A férfi ezután megcsókolta, szétfeszítette a lábát, megpróbálta szexre bírni a lányt, aki folyamatosan nemet mondott. A lány az esetről utólag a műsorban sírva azt nyilatkozta, az volt az egyetlen célja, hogy ne kelljen lefeküdnie a férfival. Gábor az elutasítás után sértegetni, majd hibáztatni kezdte Nórit amiatt, hogy nem feküdt le vele és ezzel átverte. A férfi utólag azt nyilatkozta az esetről, hogy szerinte “azt csinál a lánnyal, amit akar”. A férfi azzal is megzsarolta a lányt, hogy ha nem fekszik le vele, akkor megpróbálja kiejteni a játékból. (Ez meg is történt, ahogyan az kedden este kiderült az egyébként tavaly felvett, és azóta felvételről sugárzott műsorban.)

A TV2 ugyan hétfőn bejelentette, hogy belső vizsgálatot indít az ügyben, de eleinte még másképp kommunikáltak az esetről: egy hétvégi közleményben azt írták, mindössze annyi történt, hogy Gábor megpróbálta “elcsábítani” Nórit, aki nem állt kötélnek.

Az ügyben a Médiatanács is vizsgálatot indított, ráadásul mivel a jelenetet a Super TV2 nevű, brit joghatóság alá tartozó csatornáján is leadta a TV2, így az ezt érintő másik eljárásba az uniót is be kell vonni.

forrás:hvg.hu