Ferenc pápa: „Ne szaporodjunk nyúlmódra!”

Meghökkentő kijelentést tett a Fülöp-szigetekről hazatérőben lévő Ferenc pápa, aki a repülőút során a vele egy fedélzeten tartózkodó újságíróknak azt mondta, hogy a katolikusoknak nem úgy kell szaporodniuk, mint „a nyulaknak” és a felelősségteljes gyermekvállalást kellene előnybe részesíteniük.

ferenc-papa

A pápa elmondta: több olyan módszer is létezik a születésszabályozásra, amelyet az egyház is elfogad – pl. női ciklus megfigyelésén alapuló természetes családtervezés -, és fontosnak nevezte, hogy külső intézmény ne erőltesse az emberekre a nézeteit a születendő gyermekek számának szabályozásáról.

Az egyházfő arra utalt, hogy az utóbbi időben többnyire afrikai püspökök arról panaszkodtak, hogy egyes nemzetek, intézmények és szervezetek a különböző segélyek feltételeként a születésszabályozás és a homoszexuális jogok nyugati eszméit kényszerítik a fejlődő világ társadalmaira. Ferenc pápa szerint mindenkinek joga van az önazonossága megőrzéséhez.

Interjúja során határozottan védelmébe vette az 1968-as kiadású Humanae Vitae enciklikát, amelyik ellenzi a mesterséges születésszabályozást. A szentatya e mellett óvott a család elleni „ártalmas támadásoktól” utalva az azonos neműek házasságára, és hangsúlyozta, hogy a házasság szentségének feltétele az életre való nyitottság. Ezután jegyezte meg, hogy a jó katolikus nem olyanok mint „a nyulak”, hisz a felelősségteljes gyermekvállalás feltételezi, hogy a szülők szabályozzák a születésszámot, a szabályozás módjaira pedig ott vannak az egyházi tanítások.

A pápa egy példát is felhozott, egy olyan nőről beszélt, akik hét császármetszés után nyolcadjára is gyereket vár. Az egyházfő szerint ez felelőtlenség. Szerinte a nő vélheti úgy, hogy neki Istenben kell bíznia, de a pápa szerint Isten a felelős viselkedés módját is megteremti.

Forrás: filantropikum.com