Lezuhant maláj gép: Nem kutatnak tovább emberi maradványok után

A megtalált emberi maradványok, személyes tárgyak és roncsok mindegyikét Harkivba szállítják. Azt nem tudják garantálni, hogy mindent megtaláltak.

Befejeződött a tavaly júliusban lezuhant malajziai repülőgép áldozatainak hazaszállítására szervezett misszió Kelet-Ukrajnában, a lezuhanás körzetében – jelentette be csütörtökön a műveletért felelős holland csoport vezetője. “A misszió munkája véget ért” – mondta sajtótájékoztatóján Pieter-Jaap Aalbersberget. “Most a megtalált emberi maradványok, személyes tárgyak és roncsok mindegyikét Donyeckből Harkivba szállítjuk. Nem tudjuk garantálni, hogy mindent megtaláltunk, abban azonban biztosak vagyunk, hogy megtettünk minden tőlünk telhetőt” – tette hozzá a szakértői csoport vezetője.

Az illetékes tájékoztatása szerint a jövő héten egy katonai szállító repülőgéppel újabb hét koporsót fognak a hollandiai Eindhovenbe szállítani. Az emberi maradványokat innen Hilversum városába viszik tovább, ahol szakértők próbálják majd meg azonosítani az áldozatokat. Egyúttal a misszió tagjai is visszatérnek Hollandiába.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata július 17-én zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, s a gépen tartózkodó 298 ember, többségében holland állampolgár életét vesztette. A katasztrófa után ukrán és nyugati források is azt állították, hogy a gépet a szakadárok lőtték le, mégpedig orosz gyártmányú légvédelmi rakétával, Moszkva és a szeparatisták viszont az ukrán hadsereget tették felelőssé a történtekért.

A fedélzeten tartózkodó 298 ember közül 296-at sikerült eddig azonosítani, Aalbersberg abbéli reményét fejezte ki, hogy az újabb emberi maradványokkal az utolsó két áldozatot is azonosíthatják. A misszió munkája a Kelet-Ukrajnában zajló harcok és a zord időjárás miatt egy időre megszakadt, azt csak április 16-án lehetett folytatni. Az utóbbi két hétben egy 24 tagú csapat kutatta át a katasztrófa helyét.

A misszió együttműködött a kelet-ukrajnai Harkiv és a környező települések hatóságaival, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ), valamint az ukrán katasztrófavédelmi szolgálattal. Abban is sikerült megállapodni a környékbeli települések polgármestereivel, hogy ha a helyiek a művelet lezárulta után esetleg további maradványokat találnak a katasztrófa helyszínén, akkor több meghatározott ponton is leadhatják azokat.

forrás: hvg.hu