Magyar fotó a nap fotója a NASA-nál!

A fotográfia történetében kőkorszakinak számító technikával készített gyönyörű, hipnotikus képet Kovács Csaba. A NASA a nap képévé választotta.

Talán nem hangzik akkora dicsőségnek, ha azt halljuk, hogy magyar fotót emelt ki a NASA egy naponta cserélődő oldalán, pedig az, tekintve a beküldött képek mennyiségét és azt, hogy a világűrről készített asztrofotókkal kell versenyezni. Február 21-én Kovács Csabát érte a megtiszteltetés, pedig képe szó szerint földhözragadt és az első és azóta is legegyszerűbb kameratípussal, úgynevezett lyukkamerával készítette, amit a digitális gépek korában tényleg már csak az igazi megszállottak használnak.

A mellékelt leírás szerint a gép – illetve hívjuk inkább doboznak, hiszen erről van szó, rajta egy apró lyukkal, amin a fény jut be, másik oldalán fényérzékeny felülettel – másfél hónapon keresztül rögzítette a nap mozgását (ezt hívják szolárgráfiának), az előtérben egy Antonov An-2 repülővel, amely meg sem mozdul az expozíció ideje alatt. A kész kép fekete-fehér lett, előhíváskor kapott színeket. A végeredmény pedig:

nasa

Forrás:hír24.hu