Miért telik egyre gyorsabban az idő, ahogy öregszünk?

 

Úgy tűnik, hogy az év szinte csak egy szempillantás volt? Ha elmész üdülni egy új helyre, az első pár nap hosszúnak tűnik, majd az utolsó pár nap pedig ismét elrepül?

Valamiért ahogy öregszik az ember, annál gyorsabban telnek az évek. Ezt nem csak te érzed így, nem vagy ezzel egyedül és megvan a tudományos oka is.

Miután megszületünk, az első néhány évünk tele van újdonságokkal, rengeteg új dolgot tanulunk, új dolgokat tapasztalatunk, minden az első alkalommal történik meg velünk. Éppen ezért az agyunk jóval részletgazdagabb módon menti el az élményeinket és maradandó benyomásokat kelt bennünk.

Az idő előrehaladtával egyre jobban megszokjuk a környezetünket, megismerjük a körülöttünk élőket, kialakul a napi rutinunk, az agyunknak tehát nem kell új és új részleteket hosszadalmasan eltárolgatni.

Tehát az ok: az újdonság, az új tapasztalás hiánya, az ismétlődés. Ezért tűnik felgyorsultnak minden. A megoldás: új dolgok tanulása, új kalandok átélése, az újdonság keresése. Utazz, élj, szórakozz!

Forrás: Miért tűnik úgy, hogy egyre gyorsabban telik az idő, ahogy öregszünk?