Spenót: jobb nyersen, mint főzve

Spenótot főztem a hétvégén, ami nálunk kivételes, hisz nyersen gyorsabban elfogy. Ami érdekes benne, hogy a tönkölylisztes habarás közben azon gondolkodtam, kinek juthatott vajon eszébe ez a recept??? Mármint arra célzok, hogy a spenótot tejjel főzzük fel és liszttel sűrítsük, a sóskát meg inkább tejföllel.

Egyáltalán kik fogyasztottak először spenótot?

  • Valószínűleg Perzsiából ered, a neve meg végtelen találgatások sorozata,  vagy a latin spina, vagy az arab aspanakh szóból, vagy a spanyol espinaca-ból ered. Európába kerülését rejtély övezi, vagy az arabok, vagy a keresztesek közvetítésével került hozzánk. Elbeszélések szerint, mikor Medici Katalin elhagyta Firenzét, hogy Enrico di Valoishoz a későbbi francia királyhoz menjen feleségül magával hozta a spenótot, mint egyik kedvenc zöldségét, hogy szakácsaival főzessen belőle. Azóta, a klasszikus francia konyhában, amely ételek megkövetelik, hogy spenót ágyon készüljenek, az  “a’ la florentine” elnevezést kapják. Tehát először Európában, majd Amerikában vált a fogyasztók kedvencévé a spenót.

Valójában mit művel a szervezetünkkel?

  • a vesekőképződésre hajlamos szervezetben az oxálsav, a főzéskor szervetlenné váló ásványi anyagokkal, főleg a kalciummal kőlerakódást okozhat. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, ellenkezőleg az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést. Az oxálsav emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatású
  • főzéskor a rendkívül hőérzékeny folsav megsemmisül. A folsav nélkülözhetetlen a vörösvértestek képződéséhez, az aminosav szintézishez és a magzati fejlődéshez
  • csökkenti a mell-, tüdő-, hasnyálmirigy- és bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát. Hiánya idegbántalmakat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket,
  • gyakori fej- és izomfájdalmakat, korai őszülést okozhat, növeli a fekélyképződési hajlamot.
  • rengeteg B-vitamint tartalmaz, ami fokozza a zsírok és a szénhidrátok megemésztését
  • a benne található természetes só csökkenti a vér cukortartalmát, ezért hasznos táplálék cukorbetegségben szenvedők számára
  • krómtartalma hatékonyabb munkára serkenti a hasnyálmirigyet, mely az inzulintermelést szabályozza
  • vérnyomás, vérzékenység, erős menstruáció szabályozó egy-egy pohár spenótlé elfogyasztása
  • spenótfogyasztással frissen tartható az időskori emlékezet
  • antioxidáns összetevői védenek a szív- és keringési rendellenességekkel szemben
  • K-vitamin tartalma serkenti a vesék működését, ezáltal segíti az ödémák kiürülését
  • bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert, ezáltal védenek a daganatok kialakulásával szemben
  • antibakteriális és gombaellenes hatásúak
  • gátolja a szervezet elsavasodását
  • magnézium tartalma segít megelőzni az idegfájdalmakat és az izomgörcsöket
  • a szemvédő lutein és zeaxantin leggazdagabb forrása a spenót, tehát étrendünk döntően befolyásolja a szem egészségét, mert a lutein és a zeaxantin csak a táplálékkal vehető fel
  • 100 gramm spenót 78,8 %-a víz, 2,83 %-a fehérje, 0,56 %-a zsír és 2,46 %- cukor.

Kedvcsinálónak egy gyorsan elkészíthető italt ajánlok:

  • Spenót shake:
    2 marék spenót
    2 db alma hámozva, kimagozva vagy körte, barack, szőlő, narancs stb.
    1 banán
    1 marék dió  vagy mandula
    A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, vízzel felöntjük (a mennyiség attól függ, milyen sűrűségűre szeretnénk csinálni) és 1 percig nagy fokozaton turmixoljuk. Takács Andinál ittam először ilyent és nagyon ízlett, aki még nem kóstolta, itt a remek alkalom rá.

Ha külföldön járunk és az étlapon egy étel neve mellett még azt látjuk, hogy a’ la florentine, akkor biztosak lehetünk, hogy a tányérunkról nem hiányozhat Medici Katalin kedvec zöldsége sem és remélem most már a Ti tányérotokról sem fog hiányozni idén tavasszal.

szerző: Seres tünde