A lúgosító diéta előnyei és hátrányai

Hívei szerint a lúgosító étrend nem csupán a fogyásban segít, hanem gyógyítja a köszvényt és számos emésztési rendellenességet, energikussá és boldoggá tesz, sőt még az öregedést is lassítja.

 

A számos modell és egyéb híresség által alkalmazott lúgosító étrend gazdag gyümölcsben és zöldségben, emellett csicseriborsót, kókuszdiót és mandulát tartalmaz. Az elmélet szerint minden megemésztett étel savas vagy lúgos anyagokat hagy hátra a szervezetben. Mivel az emberi testnek a lúgra van szüksége, kerülnünk kell az olyan savas élelmiszereket, mint a cukor, a hús, a tejtermékek, a fehér kenyér vagy a tészta.

 

 

A szervezet egyensúlyát kalcium és magnézium pótlásával segíthetjük elő. A savtúltengés elkerülése érdekében sok friss zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk, akár olyan, hagyományosan „savasnak” tartott fajtákat is, mint a citrom.

 

 

„Nem elég, hogy egy teljes hetet eltölthettem főzés nélkül, még fogytam is két kilót! A férjem szerint is egyre jobban nézek ki. Két hét elteltével azonban már elegem lett a vegán étrendből, és nagyon fáradtnak éreztem magam hús nélkül” – számolt be tapasztalatairól egy próbálkozó hölgy.

Az orvosok és a táplálkozási szakértők sincsenek teljesen a diéta mellett, mivel állításuk szerint a szervezet képes önmagának megtermelni a lúgot. „Az állati eredetű élelmiszereket kiiktató étrend hosszú távon veszélyeket rejt magában. A vegán étkezés nem tudja biztosítani az olyan alapvető vitaminokat, mint például a retinolt, az A-vitamin egy állati eredetű fajtáját, amely a sebgyógyulásban, az éleslátásban és a sejtek regenerálódásában játszik nagy szerepet. Vagy említhetjük a B12-vitamint, amely a vérszegénység megelőzésében fontos, illetve a K2-vitamint” – figyelmeztetett Zoe Harcombe élelmezési szakértő.

 

 

Stephanie Morgan, a lúgosító ételeket házhoz szállító Raw and Juicy nevű cég tulajdonosa szerint a megoldás a 70/30 szabály lehet: azaz étkezésünk 70 százalékban tartalmazza ezen élelmiszereket, a fennmaradó 30 százalékot pedig fenntarthatjuk a húsnak, a kávénak és a bornak.