Eldugult a füled? Itt a megoldás

A legtöbb esetben a füldugulást a fülzsír felszaporodása okozza. Ha fültisztítóval próbáljuk kitisztítani, azzal legtöbbször csak beljebb toljuk a fülzsírt, ami aztán dugót okoz.

A legjobb, ha a füldugót kimosással az orvos távolítja el. Azonban vannak, akik nagyon nem szeretnek orvoshoz járni. Ebben az esetben mi magunk is megoldhatjuk ezt a problémát. Fontos kiemelni, hogy egészséges fül esetén alkalmazható az alábbi módszer, ha gyulladás áll fenn, vagy fülfolyás, semmiképpen se próbálkozzunk vele, hanem tetszik-nem tetszik, bízzuk orvosra a dolgot, mert lehet, hogy további baktériumokat viszünk a hallójáratba, vagy krónikussá, akuttá válik a gyulladás.

Ha korábban fültiszítóval (de inkább fülpiszkálónak nevezzük, mert másra nem is alkalmas) próbálkoztunk, de csak rosszabb lett, adott esetben egyik-másik fülre szinte teljesen meg is szűnt a hallás és csak tompa zajok hallhatók, akkor nekiállhatsz a füled saját magad általi kitisztításának.

A zuhanyrózsa fejét csavard le, hogy a zuhanycsőből szabadon jöjjön a víz. A víz hőfokát állítsd melegre, de semmiképpen se forróra és hideg vízzel szintén nem igazán érhetsz el sikert. A víz erősségét állítsd közepesre, ha nem nagy a víznyomás, akkor erősebbre is veheted. Hajtsd oldalra a fejed, hogy a tiszítandó fül lefelé legyen, majd a vízsugarat irányítsd a hallójáratba. Fontos, hogy ne legyen erős a sugár, de ha először még nem érzel semmit szinte, az nem baj. Forgasd el a zuhanycsövet, hogy a hallójáratba több irányból is bejuthasson a víz. 15-20 másodperces fülzuhany után állj le, kicsit nyomkodd meg meg a füled hátulját, majd fél perc után ismételd meg a fülzuhanyt oldalra hajtott fejjel, akár többször is. Ha már érzed a vízsugarat a füledben, akkor jó irányban haladsz. Ha jól csinálod, előbb-utóbb nagyon is érezni fogod a vízsugarat, és meg fogod látni a kádban/zuhanyzóban a kiesett zsírdugót. Az állaga elég kemény, gyurmaszerű. Ha kijött, akkor nem árt a másik füledet is megtisztítani hasonló módon, mert esélyes, hogy ott is lesz “füldugó”, csak még nem olyan nagy. Befejezésképp oldalra hajtott fejjel folyasd ki a füledbe került vizet.

Ha sikerült távozni a zsírdugónak, legtöbb esetben azonnal visszajön a hallás, maximum a víz okoz még egy ideig korlátozott mértékű dugulást. Ha a füldugulás már régóta fennállt, akkor lehet, hogy “újra hallok” érzésed lesz, mert minden hangot kristálytisztán hallasz újra, és a magas hangok is előjönnek, mintha csak equalizert állítottál volna a hifin.