Hét tuti élelmiszer az egészségesebb élethez

Nem sokat teketóriázunk, megmutatjuk, mi az a Magyarországon is bárhol kapható 7 élelmiszer, amivel majdnem garantáltan felkészülhetsz az egészségesebb életre. Ezek pedig nem más, mint a citrom, méz, fokhagyma, torma, gyömbér, cékla, csipkebogyó.

Általuk nagyban csökkented a rák, a cukorbetegség, az érrendszeri- és szívbetegségek kialakulásának kockázatát, de itt jön az első bekezdés “majdnem-je”: természetesen nem helyettesítik a helyes táplálkozást, a mozgást valamint nem kompenzálják a gyorséttermek gyakori látogatását sem.

Mondhatnánk ezeket csodaszereknek is, de nem tesszük. Mindenesetre fogyaszd rendszeresen, sőt akár keverheted is, pl. a citrom, a méz és a gyömbér keverékével kiváló megfázás elleni szert készíthetsz, illetve jó esetben meg is előzheted az influenzát.

Ha már tuti élelmiszerek, itt van még néhány tuti tipp

  • Ha főzöl, használj sok fokhagymát, de a tejfölös-sajtos feltét helyett megszórhatod “csupán” reszelt fokhagymával is a lángosodat. Lehet, hogy kis “szagod” lesz tőle, de megnyugtathatod magad, hogy tettél egy lépést az egészségesebb életedért. Ha a párodat is megeteted fokhagymával, kevésbé érzitek az “aromát”. A kereskedelemben kapható fokhagymapor, vagy szagtalanított verziók természetesen nem olyan hatásosak, mint a nyers fokhagyma.
  • Citrompótló tabletta helyett tegyél citromot a teádba. Itt is érvényes, hogy a felvágott és kifacsart citromot nem helyettesíti még a 100%-os citromlé sem.
  • Ha csípős a torma, az az igazi. A krémes nyimnyam torma viszont nem az.
  • Mézet termelőtől. Az igazán hatásos természetesen nem az áruházi vegyesméz, hanem pl. a termelői virágméz, vagy repceméz.
  • Csipkebogyót a bokorról is eheted, amikor már megcsípte a dér meg a fagy. Például januárban a legfinomabb, még nem potyogott le, de puha a belseje. A magokat is megeheted. Tehát legjobb nyersen, de teát is készíthetsz belőle, persze ne főzéssel, hanem hosszú áztatással, mert főzéssel az ultramagas C vitamin tartalma elveszik. Ja és ne az autópálya melletti csipkebogyó bokrot szemeld ki, mert több kárt teszel magadban a megevett ólommal. A legjobb, ha egy erdei út melletti bokorról szemezgetsz. Ha nagy bokrokat találsz, készíthetsz lekvárt is, szintén nem főzéssel, hanem langyos vízben, fűtőtesten való 24 órás áztatással.

Jó egészséget! 🙂

Useful-properties-of-horseradish 1233567387 1287941472 or__20131120103838_88