Ízleltlábúak

Az emberi populáció növekedése és jelenlegi pazarló és a környezetre kártékonyan ható élete miatta egyre népszerűbb téma a rovarok fogyasztása. Itt nem a mezőn való tücskök röptében elkapásáról van szó, hanem a megfelelő módon elkészített és fűszerezett élőlények előállításáról és forgalomba helyezéséről.

Elegendő tápanyag

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet felmérései szerint több, mint 2 milliárd ember fogyaszt rovarokat, leginkább Ázsiai, Afrikai és Dél-Amerikai országokban. Ezeken a helyeken az utcán nem csak hot-dogot és vattacukrot lehet vásárolni, hanem a diétájuk szerves részét képző rovarokat is. Ezek az állatok gazdagok fehérjében, zsírban, kalciumban, vasban és cinkben. Például 100 grammnyi lisztkukac 20 gramm tiszta fehérjét tartalmaz, ami egy hagyományos hamburger értékeinek felel meg.

Olcsó, hatékony

1 kg jó minőségű marhahús nagyjából 10 kg élelem árán jön létre, amelyet a marha fogyaszt élete során. Ezzel szemben 1 kg tücskökből előállított fehérje 1,7 kg élelem árán keletkezik, amely nem is biztos, hogy tápból ered, hiszen alternatív módon is etethetőek.
Nem elhanyagolható dolog a hely, amelyet igényelnek a nagytestű állatok. A már említett 1 kb marhahúshoz 200 négyzetméternyi helyre van szükség, ami sertések esetén 50m2. A rovarok egyértelműen kevés helyet foglalnak és vertikálisan is kényelmesen tarthatóak, ami megszorozza a helytakarékosságát.

Környezetkímélő

Mivel hatalmas mennyiségű élelmet kell ellátnia az embereknek, nőtt a tartott állatok száma is. A marhák, tehenek és baromfik száma annyira megnőtt, hogy jelentős százalékban járulnak hozzá az üvegház-hatáshoz. Ahogyan élelemre is kevesebbre van szükségük a rovaroknak, így kevesebb káros anyagot hagynak maguk után.

Mindenhol jelen vannak

Az alábbi képen az emberi fogyasztásra alkalmas fajok mennyiségét és eloszlását láthatjuk. Afrika nagy részében, Ázsiában és Amerikában is sok száz fajta rovar él természetes élőhelyükön, amelyeket fel tudjuk használni élelmiszer előállítására (világszerte 1900 faj).

Magyarországon a törvények még nem alkalmazkodtak a rovarok fogyasztási célú előállításához, de a kezdeményezés már jelen van. Az érvek nagyon meggyőzőek, már csak le kell győznünk agyban azt a tényt, hogy a rovarok elfogyasztása egy undorító dolog.