Többfunkciós forróitalok a januári zimankóban

Amikor ilyen hideg van, mint az utóbbi hetekben, nagyon jól esik a szervezetnek a forró ital vagy tea. A kellemes hőmérséklet és kézmelegítő pohár mellett vitaminokat, ásványi anyagokat is magunkhoz vehetünk és számos betegségre, panaszra is gyógyír lehet. Sorra vesszük a jótékony, nálunk is könnyen beszerezhető italforrásokat.

 

Borsmenta

Szárított formában, vagy télikertben, konyhai kis ládában átteleltetve akár friss növényből is  készíthetünk teát. Rendkívüli illata mellett nyugtató és fogyasztó hatása is van.

 

Rooibos

Remek antioxidáns, a belőle készített tea fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz, kálium tartalma pedig vízhajtó.

 

Zöld tea

A benne lévő antioxidánsok segítik a zsírégetést, és a sejtek regenerálódását. Ne forrald a zöldteát, hanem csak forrás előtti vízzel öntsd le. Napi fogyasztásra is alkalmas.

 

Gyermekláncfű

A pitypang teának zsírégető hatása is van, így a januári fogyási fogadalmainkat is támogatja. Sok betegségre gyógyír és a méregtelenítést is segíti. Januárban természetesen csak a szárított növényből készíthető tea, tehát ne felejtsük el, hogy amikor itt a pitypang virágzás, a sárga virágokat se hagyjuk ki a szórásból, majd akkor is fogyasszuk frissen. Epeproblémák esetén nem tanácsos a fogyasztása, ilyenkor jobb konzultálni az orvossal.

 

Gyömbér

Jó hatással van az emésztőrendszerre, az anyagcserére, télen is beszerezhető a boltokban. Citrommal vegyítve remek ital készíthető belőle, ami a megfázásra és influenzás megbetegedésre is kiváló megelőző “intézkedés”.

 

Csipkebogyó

Picit kilóg a sorból a csipkebogyó, mert ha forrón isszuk, akkor a benne lévő c-vitaminról le kell mondanunk. Ezért fontos, hogy a szárított csipkebogyót (vagy a bokrokról leszedett utolsó bogyókat) ne forró vízbe tegyük, legfőképpen ne forrázzuk, hanem csak langyos vízben áztassuk hosszú ideig. Ízületi fájdalmak esetén is segítség a fogyasztása, de meghűlésre is gyógyír és kiváló immunerősítő.

 

Csalán

Gyulladásgátló és salaktalanító hatásával és húgyuti megbetegedések enyhítésével kiváló többfunkciós ital készíthető belőle. Téli időszakban szintén elsősorban szárított formában elérhető, de évelő mivolta miatt télikertben akár télen is szedhetők róla zöld levélkék.

 

Forralt bor

Ez is kilóg a sorból, hiszen a jótékony hatása csak a benne lévő bortartalomnak köszönhető, de a kellemes fűszerekkel izesített nedű messze az egyik legszívesebben fogyasztott ital a hideg időkben. Nagyon fontos, hogy csökkentett alkoholtartalma ellenére (hiszen a forralás hatására az alkohol szinte teljesen távozik) nem javasolt a járművezetés.

 

Mint minden gyógyír esetén, figyelni kell az ellenjavallatokra, tehát ha többfélét fogyasztasz, az egymásra gyakorolt hatásuk, kölcsönhatásuk is fontos. Fontos továbbá, hogy ha a fogyásra hajtasz, ne felejtkezz meg a testmozgásról, mert nincs az a szer, növény, étel vagy ital, ami önmagában karcsúságot eredményez.