Van ahol már tiltott, mert bizonyítottan rákot okoz! – Viszlát csokicső

2015 január 1 napjától Ausztráliában betiltják a szoláriumok legális használatát.

A tiltás Új-Dél-Walesben, Victoriában, Dél-Ausztráliában, Tasmániában, Queenslandben és a főváros területén lép életbe. Brazília után Ausztrália lesz a második ország, ahol a szoláriumokat betiltják.

solarium1

Queenslandben a legmagasabb a bőrrákos megbetegedések aránya a világon.
A rosszindulatú melanóma és a szoláriumozás közötti összefüggés nem vonható kétségbe – magyarázta Mark McArdle megbízott egészségügyi miniszter.

Az ausztrál Rákkutatási Tanács adatai szerint az ország három lakójából kettőnél állapítanak meg bőrrákot 70 éves kora előtt, ez két-háromszorosa a Kanadában, az Egyesült Államokban és a Nagy-Britanniában mért aránynak.

Persze ezeken a területeken a legerősebb a napsugárzás káros hatása, ami ellen védekezhetünk természetes bőr és fényvédőkkel, sőt a napnak számos igazolt jótékony hatásai is vannak.
Viszont a szolárium rákkeltő hatását ez a jelenség nem cáfolja, ezért érdemes barnulni vágyó szeretteink figyelmét felhívni, hogy a szolárium veszélyes és drága dolog.

A szoláriumot fiatalkorúaknak már több európai ország és az Egyesült Államok is tiltja.

A szoláriumozás 18 és 39 éves kor között növeli a melanóma kockázatát, mely a fiatal ausztrálok között előforduló bőrrákos megbetegedések 41 százalékát okozza.

Az amerikai Minnesota Egyetem közegészségügyi centrumának kutatói egy 2010-es kutatásban, már igazolták, hogy a szoláriumot használók körében 74%-os a melanóma kockázatnövekedése!

Ez rendkívül nagy szám, ami indokolttá teszi a szoláriumok tiltását a világ minden pontján, de valahogy mégsem érdeke ez sok országnak.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (International Agency for Research on Cancer, IARC) korábban csak valószínűsítette azt az összefüggést, hogy a szoláriumok használata rákkeltő hatású lenne, a legújabb kutatási eredmények fényében azonban már egyértelműen bizonyítottnak tekintik az emberi szervezet számára fennálló károsodás veszélyét.

Érdemes tudni, mivel a reklámok csábító szövegei megtéveszthetnek, hogy függetlenül a készülékek típusától és attól, hogy hány éves koruktól kezdték mesterségesen barnítani magukat ugyan olyan veszélyekkel jár!

Persze a napágyakat gyártó cégek úgy vélik, hogy nincsen bizonyított összefüggés a szoláriumok felelősségteljes használata és a bőrrák kialakulási kockázata között, de a kutatások ezt nem támasztják alá.

Kutatási anyag: cebp.aacrjournals.org