A Csendes-óceáni műanyag szemét

Sokszor hallani manapság a riogató hírt, miszerint az óceánokban földrész méretű műanyag szemétdombok úszkálnak, egyfajta ember alkotta hulladék-kontinens uralja a vizeket. Könnyedén cáfolható ennek a ténynek a valósága, azonban az emberek így figyelnek fel a valódi problémára, ami pedig a vízben lévő hulladék. Mert van, csak nem olyan látványos, hogy egybefüggő szigetet alkosson, bár így valóban fenyegetőbben hangzik.
A műanyag részecskék, amelyek a vízbe jutnak a rossz hulladékgazdálkodás során (konkrétan, amikor a vízbe öntik közvetlenül) ezzel együtt óhatatlanul is áramlatok hatása alá kerülnek és bejárják az egész óceánt. Sajnos a műanyag újrahasznosítása költséges folyamat és nagyon kevés százalékban történik meg. Első lépésként a szívószálak és a felesleges műanyag csomagolóanyagok használatát kell megszüntetni, hogy legyen idő a valódi megoldására a problémának.

Azt jósolják, hogy 2050-re a vízben lévő hulladék súlya meghaladja majd a halakét. Az olykor mikroszkópikus méretű részecskék állatok eledeleként végzik sokszor. Ahogy egy élőlény elfogyasztja a műanyag szemetet, onnantól a táplálékláncba is bekerül és az akinek áldozatául fog esni később szintén műanyagot fogyaszt vele együtt. Hosszú távon nem csak az ő életüket fenyegeti jelentős mértékben, hanem az őket élelmiszerként feldolgozó üzemek által az emberhez jut vissza az olyan műanyaggal szennyezett hal hús, amelyről azt feltételezzük, hogy egészséges.