Csökken az átlagos intelligencia?

A Ragnar Frisch Gazdaságkutató Központban két kutató állítása szerint az utóbbi évtizedek IQ tesztjei azt mutatják, hogy lassan csökken az emberek átlagos intelligencia hányadosa. Bernt Bratsberg és Ole Rogeberg a kutatás mellett lehetséges okokat is felvázoltak, amik ebben felelősek lehetnek.

A korábbi kutatások szerint a múlt évszázad első felében egyre okosabbak lettek az emberek. Erre a megfelelőbb táplálkozás, egészségügy, oktatás volt a magyarázat. A mostani norvég eredmények szerint ez a folyamat azonban leállt, sőt romlik az állapot. A tesztek eredményét 1970 és 2009 között a norvég katonaságba jelentkező férfiak szolgáltatták. 730 ezer eredmény született az évek alatt, melyből kiderült, hogy generációnként 7 ponttal csökkent az IQ szint.

A kutatás megmutatta, hogy különböző családi csoportok más eredményt értek el. Ennek oka a környezeti különbségek is lehetnek, valamint az oktatásba bevezetett változtatások is nagyban befolyásolják ezeket a teszteket. Angliában évtizedenként 2-4 ponttal csökken az átlag IQ szint, amelyet a második világháború végétől lehet megfigyelni. Múlt decemberben pedig egy amerikai teszt szerint a gyermekek, akik sok halat esznek nagyobb IQ szintet érnek el és jobban is alszanak, amely elengedhetetlen eleme az intelligencia megőrzésének.

Forrás